Almanya'da yıllık enflasyon haziranda arttı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) öncü verilerine göre, Almanya’da mayıs ayında yüzde 1,5 olan yıllık enflasyon haziranda yüzde 1,6’ya yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bu yılın haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre piyasa beklentisinin hafif üzerinde yüzde 1,6 olarak gerçekleşti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) öncü verilerine göre, Almanya’da mayıs ayında yüzde 1,5 olan yıllık enflasyon haziranda yüzde 1,6’ya yükseldi. Almanya’da haziran ayında enflasyon aylık bazda ise yüzde 0,2 arttı.

Öncü enflasyon rakamları, piyasalardaki aylık değişmeme ve yıllık da yüzde 1,4’lük artış beklentisinin üzerinde gerçekleşti.

Almanya'da, Avrupa Birliği (AB) uyumlu öncü TÜFE ise haziranda değişmeme beklentisine karşın yüzde 0,2 yükselirken, yıllık da yüzde 1,4’lük artış beklentisinin üstünde yüzde 1,5 seviyesinde ölçüldü.

Avrupa’nın öncü ekonomisi Almanya’da yıllık enflasyonun yükselmesinde gıda fiyatlarının yüzde 2,8 ve hizmetlere yönelik maliyetlerin de yüzde 1,7 artması etkili oldu.

Ülkenin haziran ayı enflasyonuna ilişkin nihai veriler, 13 Temmuz’da yayımlanacak.

Öte yandan, enflasyon verisi öncesi 1,1406 seviyesindeki Avro/dolar paritesi, verinin açıklanmasının ardından 1,1414'ü gördü.