Altında ralli beklentisi güçleniyor

Ticaret savaşı senaryolarından tedirgin olan yatırımcılar ‘güvenli liman’a yöneldi, altının onsu 1.356 dolara çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

Geçtiğimiz yıl yüzde 12 değer kazandıktan sonra altın bu yıl sakin bir görünüm içindeydi. Ancak altın piyasasında yeniden heyecan yaşanmaya başladı. Birkaç haftadır dar bir bantta hareket eden altın fiyatları yükselişe geçti.

Ticaret savaşları endişesi, Çin-ABD gerginliği, Rusya-ABD gerilimi ve bunun yanı sıra ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl 4 faiz artışı yerine 3 faiz artışıyla yetineceği sinyali vermesinin dolar üzerinde yarattığı baskı, altına güvenli liman algısını geri kazandırdı. Enflasyonist baskıların çoğalmasının talebi artırmasının da etkisiyle Londra’da altın fiyatları bu hafta 1.356 dolar/ ons ile 16 Şubat’tan bu yana en yüksek seviyeye tırmandı.

Dolardaki zayıf seyir ve jeopolitik risklerin artmasıyla yatırımcının tercihleri arasında öne çıkmaya başlayan altın beş haftanın en yüksek seviyelerinde geziniyor. Geçtiğimiz hafta İngiltere'de sinir gazı saldırısı neticesinde ülkedeki Rus diplomatların sınır dışı edilmesiyle başlayan süreç, ABD ve 14 ülke tarafından Rus diplomatların sınır dışı edilmesiyle devam etti. Bir yandan Çin ve ABD gerginliği sürerken, diğer taraftan Rus diplomat kriziyle küresel gerginlik artmaya devam etti. Jeopolitik risklerin artmasıyla, güvenli liman arayışında olan yatırımcıların birincil tercihi altın oldu. Haftalardır dar bantta hareket eden altın piyasasında yeniden heyecan başladı. Bu süreçte alıcılı seyrini devam ettiren sarı maden 1356,05 dolar/onsa kadar yükseldi.

Yılbaşından bu yana yüzde 3.9 değer kazandı

Geçtiğimiz yıl yüzde 12 değer kazanan altın fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 3.9 yükseldi. Çin ve ABD arasında dün tansiyonun düşmesiyle fiyatlarda 1.344 dolara doğru bir gevşeme yaşandı ancak analistler teknik olarak da olumlu bir görüntü yakalayan değerli madende yükselişin süreceği tahmininde bulunuyor.

Sarı madenin ilk hedefi 1.366 dolar

Aralarında Goldman Sachs, TD Securities ve Global Precious Metals'ın bulunduğu bazı finans kurulaşlarının altın fiyatlarına ilişkin yükseliş beklentileri güçleniyor. Altın fiyatlarının İlk etapta ocak ayında test edilen yılın en yüksek seviyesi olan 1.366 dolara ulaşması beklenen altında bir sonraki hedef olarak 1.375 dolar seviyesi görülüyor. Altının bu yıl içinde 1.400 doları aşabileceği belirtiliyor. Altında aşağı yönlü hareketlerde ise 1.320 dolara kadar fiyatlarda geri çekilme yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.

Goldman Sachs, beş yıldır ilk altında pozitif beklenti içinde. Goldman analistleri, hisse senedi piyasalarındaki 'düzeltme' riskinin artmasının ve enflasyonun yükselişe geçmesinin altına destek vereceğini belirtiyorlar.

2018'de 1.400 doların görüleceği tahmin ediliyor

TD Securities Fed'in beklendiğıi kadar şahin davranmaması ve jeopolitik risklerin yatırımcıyı 'kendini garanti altına almak' amacıyla altına yönlendirdiğini düşünüyor. Kurum kısa vadede 1.366 doların görülmesini bekliyor.

Global Precious Metals ortaklarından Nicolas Mathier, yatırımcıların hisse senedi piyasalarındaki risklere ve jeopolitik belirsizliklere karşı hedge etmeleri nedeniyle altının 2018'de yükseleceği görüşüne katılanlardan. Bu yıl borsalarda volatilitenin arttığını ifade eden Mathier'a göre bu yıl altına yönelik yatırımcı ilgisi 2017'den daha fazla ve altın 2018 yılında ons başına 1.425 doları görebilir.

Altında ralli beklentisi birçok kuruluşun 2018 beklentilerine yansıdı. lbma.org'da yayınlanan 2018 yılı altın tahminlerine göre Metal Bulletin analisti William Adams sarı metalin bu yıl içinde 1.430, Societe Generale'den Robin Bhar 1.400, Mitsubishi Cooparation'dan Jonathan Butler 1.450, ve Standard and Chartered'dan Suki Cooper 1.450 dolara yükselmesini bekliyor. Bank of China, Metals Focus, Macquarie Capital ve Citigroup altında 1.400 doların üzerine çıkılmasını bekleyen kuruluşlar arasında bulunuyor.

İçeride hedef 175 TL

Altının ons fiyatından bulduğu destekle içeride gram altın tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 173.8 liraya kadar çıktı. Dün fiyatlar 173.2 lira seviyesinde dengelendi. Kapalıçarşı da çeyrek altın 283 lira, Cumhuriyet altını da 1.155 liradan satıldı. Gram fiyatında kısa vadede 170-175 lira bandının takip edileceği belirtiliyor. Ancak uzmanlar 168 TL'nin üzerindeki seviyelerin spekülatif olduğu uyarısı yapıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir