Altında yeni alım için 2015’te çok fırsat çıkar

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2015'te faiz artıracak olması altını daha da aşağı noktalara çekecek. Uzmanlar, yüklü miktarda alım yapmak isteyenler için gelecek aylarda daha iyi fiyatlardan alım fırsatları olabileceğine işaret ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JÜLİDE Y. GÜRDAMAR

BORSA / FİNANS SERVİSİ - Uzmanlar, 2011 yılındaki zirve seviyesinden bugüne kadar yüzde 40’ı aşan bir zarar yaratan altının 2015 yılında da düşüşünü sürdüreceğini bekliyor. Bunun nedeni ise Fed’in gelecek yıl politika faizini artırmak için adım atacak olması. Politik risklerin ön plana çıkmaması şartıyla; ABD’nin para musluklarını kısmaya başlaması ve enflasyonda da ciddi bir çıkış olmaması durumunda altının ons fiyatının 1000 dolarlara kadar gerilemesi bekleniyor. Bu arada uluslararası piyasalardaki düşüşe bağlı olarak yurtiçi piyasada gramının 82 liraya kadar gerilemesiyle geçen hafta vatandaşlar altına adeta hücum etmişler ve kuyumcular talebi karşılamakta zorlanmıştı. Darphane'nin hafta başından itibaren piyasaya 6 ton altın sürmesiyle 148 liradan satılan çeyrek altın 141 liraya kadar geriledi.

2011 yılından itibaren sert bir şekilde düşerek yatırımcılarını şoke eden altın için beklentiler umutlu değil. 2011 yılındaki zirve seviyesinden bugüne kadar yüzde 40’ı aşan bir zarar yaratan altının 2015 yılında düşüşünü hızlandırması bekleniyor. Çünkü asıl düşüşün Fed’in politika faizini artırmak için adım atması ile geleceği düşünülüyor. Politik risklerin ön plana çıkmaması şartıyla; ABD’nin para muslukları kısmaya başlaması ve enfl asyonunda ciddi bir çıkış olmaması durumunda altının ons fiyatının 1000’lere doğru hareket etmesi bekleniyor. 

Türkler için geleneksel yatırım aracı olan altın, fiyat yükselince yastık altından çıkmıştı. Peki şimdi yaşanan fiyat değişimi sonrasında elinde altın olan yatırımcı ne yapmalı dedik ve uzmanlara sorduk. Uzmanlara göre, elinde altın olan yatırımcının şu anda beklemekten başka yapacağı bir şey yok. Hatta maliyeti dengelemek için zaman zaman düşük bulunan fiyattan alınabilir. Ama esas itibariyle yeni alımlar için 2015’te çok fırsat çıkacağı düşünülüyor. Çünkü, ABD’nin faiz artırmaya başlaması ile 1100 seviyelerinden altında bir alım eğrisinin başlayabileceği ifade ediliyor. 

Elinde altın olan vatandaş tutsun 

Büyük merkez bankalarının hamleleri, güçlü dolar ve fonların altın satışlarıyla bu yıl içinde altının onsunun 1.000 dolara kadar gerileme ihtimalinin olduğunu söyleyen İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Fed’in faiz artırımlarına başlayacağı açıklaması veya beklentisi altın fiyatında satış baskısı oluşturacaktır. Bu gerekçelerle 2015 yılında da altın bu kez 1000 dolar/ons’un da aşağısına gerileyebilir” dedi. Yıldırımtürk elinde altın olan vatandaşın şimdilik tutabileceğini hatta fiyat düşüşlerini maliyeti dengelemek adına yeniden alım için fırsat olabileceğini de anlatarak “Bugüne kadar altın almayı düşünüp de altın almamış olanların elindeki parayı 3’e, 4’e bölerek uzun vadede alım yapmaları daha doğru olur. Yüklü miktarda alım yapmak isteyenler için gelecek aylarda daha iyi fiyatlardan alım fırsatları olabilir. Her halükârda yatırımcıların Türkiye’nin coğrafi yapısını da dikkate alarak portföylerinde yüzde 20 oranında uzun vadeli olarak altın bulundurmaları çok da yanlış olmaz” dedi. 

Altına güven sarsıldı kazançlar geride kaldı 

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü, eskiden beri alışılagelen ‘Yastık altı’ diye tabir edilen fiziki altınlaın, yavaş yavaş yastık altından çıkmaya başlayarak, talep azalması ile karşı karşıya kaldığını söyleyerek, “Enflasyon yüksek olunca, faizlerden de yeterli geliri alamayan küçük yatırımcı ne yapacağını şaşırmış durumda” diye konuştu. Altın fiyatlarında yaşanan gelişmelerin küçük yatırımcının gözünü korkutmakla birlikte, güvenini de bir hayli sarstığını dile getiren Süllü, altın fiyatlarına yönelik şu tahminlerde bulundu: 

“Bu karışıklıkta altın fiyatları düşerken, Türkiye’de TL de değer kaybettiğinden, altının gramında bir süre daha 70’li seviyelerin görülemeyeceğini düşünebiliriz. Bu nedenle, gram altında 70’li seviyeler fiziksel altın alma potansiyeline sahip. Önümüzdeki günlerde altın onsu 1120-1130 dolar arasına gerileyebilir. Gram altın ise 77- 79TL seviyelerine kadar düşebilir. Yüksek altın fiyatları yatırım yapmak için bir cazibe oluşturmazken, 1000 dolar maliyetli olduğu konuşulan altın için, maliyetine yaklaşacak fiyat gerilemeleri altında alışları biraz daha uygun kılabilir.” Garanti Bankası Altın Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu, altın fiyatlarındaki düşüşün devam edeceğini tahmin ederek, “Altının onsunun 1100 dolarda sabitlenmesini bekliyorum. Bu seviyelerde talep de güçleniyor. 1100 doların altı da kalıcı olmayacaktır. Bu seviyelerden alım yapılmasını öneriyorum" dedi.

950-1050 bandına doğru düşüş sürer 

İş Yatırım Menkul Değerler AŞ Uluslararası Piyasalar Hisse Senedi ve Türev Müdürü Şant Manukyan, varlık alımlarının (QE) ‘para basmak’ olarak değerlendirildiği dönemde hızla yükselen altının 2011 yılından sonra QE3’e rağmen değer kaybetmeye başladığını ve halen düştüğünü söyledi. Manukyan, “Altının yükselişinde ana dinamik QE değil QE’nin reel faizleri baskılamasıydı. Nitekim 2004-2007 yılları arasında varlık alımları söz konusu olmamasına ve FED faizleri yüzde 1.00’den yüzde 5.25’e yükselmesine rağmen altının da 400 dolardan 700 dolarlara yükseldiğini gördük. Son QE reel faizleri düşürmekte başarısız olunca fiyatlar da gerilemeye başladı ve bu dönem devam ediyor” diye konuştu. Manukyan, piyasaların Eylül-Aralık 2015 döneminde beklediği ilk FED faiz artışını realist bulmuyor ve çok daha önce gerçekleşeceğini düşünüyor. Manukyan, “Bu nedenle altın 950- 1050 bandına kadar gerileyebilir. Ancak gerek global gerekse ABD piyasalarında reel faizlerin çok ciddi bir yükseliş göstermesi zor. Bu nedenle söz konusu fiyatlarda veya 1340 aşıldığında alım yapılması gerektiğini düşünüyorum. Finansal sistem halen çok zayıf ve devletlerin borçlarına olan sadakati ciddi anlamda sorgulanıyor. Kısa vadeli düşünmeyen yatırımcılar portföylerine söz konusu fiyatlardan altın ekleyebilir” önerilerinde bulundu.

tablo-002.png

Bu konularda ilginizi çekebilir