Altında yükseliş sürecek mi?

Fed’in yeni ABD Başkanı Trump’ın göreve başlamasından bu yana gerçekleştirdiği ilk toplantıda faizlere dokunmaması altına yaradı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP

DIŞ HABERLER - ABD Merkez Bankası yılın ilk toplantısında politika faizini sabit tutma kararı aldı. İki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından, FOMC üyeleri politika faizini yüzde 0,50-0,75 aralığında sabit tuttu. Küresel piyasalar, Fed’in politika faizini değiştirmemesinin ardından sakin bir seyir izlerken başta altın olmak üzere değerli metal fiyatları yükselişe geçti. Spot altın fiyatları kazançlarını dördüncü güne taşıyarak “1219” direncini kırdı. Sarı metaldeki yükseliş trendine gümüş, paladyum ve platin gibi değerli metalerde katıldı.

Küresel piyasalarda altının onsu yüzde 1.33 primlenerek 1224.40 seviyesini test etti. Başka bir deyişle altının onsu 16.10 dolar artış kaydetti. ABD dolarının altı major para birimi karşısındaki durumunu gösteren dolar endeksi ise 99.540 seviyelerinde.

ABC Bullion Genel Müdürü Nicholas Frappell, “ Doların değer kaybetmesinin sürdüğü süreçte yatırımcıların kısa vadede altına yöneldiğini düşünüyorum. Dolar endeksi üzerinde spekülasyon yapan ticari olmayan yatırımcılar yıl başından bu yana uzun konumlarını düzeltiyor. Fed de güvercin tutumunu koruyup, “bekle- gör” modunda” diye görüşünü bildiriyor.

Reuters’ın Teknik Analisti Wang Tao’ya göre spot altında 1219 ilk direnç, 1197 ise destek seviyesi konumunda.

1225 seviyesine dikkat!

Singapur merkezli Danışmanlık şirketi Kaloti Precious Metals’in Genel Müdürü Spencer Campbell, “ Altın fiyatlarında Çin’deki yeni yıl tatiline rağmen 1,200 doların altına çekildikten sonra keskin bir ribauntla yükselişe geçmesi ve Asya fiyatlama modeli olumlu görünüyor. Altında birçok “boğa” sinyali görüyoruz. Bir sonraki harekette 1.225 seviyelerini gözlüyoruz” diye konuştu.

Yılbaşından bugüne kadar olan dönemde yatırımcısının yüzünü güldüren altın ocak ayında yüzde 5 değer kazanarak 2016 haziranından bu yana en iyi aylık performansını sergiledi. ABD doları ise son 30 yılın en kötü yeni yıl başlangıcını yaşadı.

Siyasi açıdan 2017’nin çok belirsiz bir yıla dönüşmesinin altını güvenli liman yaptığını belirten Analist Edward Meir, “ Dünya genelinde birçok bölgede siyasi görünümün gittikçe bulutlu hale gelmesi ve küresel ekonomik büyüme hikayesinde küçük iyileşme emareleri gibi belirsizlik faktörleri altına yarıyor” diyor.

New York Emtia Borsası’nda (Comex) işlem gören değerli metallerden spot gümüşün onsu yüzde 1.46 yükselerek 17.705 dolardan işlem görüyor. Yüzde 0.03 primlenen paladyumun ons fiyatı 763.10, platin ise 1008.10 seviyelerinde seyrediyor.

PARANIN PATRONU "BEKLE GÖR”DE KALACAK

Trump ve ekonomik kurmayları güçlü dolardan rahatsız oluyor. Yılın ilk toplantısında faizlerde değişiklik yapmayan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantı metninde iki nokta öne çıkıyor. Metinde ABD’de enflasyon oranı yükselse de yüzde 2’lik hedeften uzak olunduğunun altı çizilirken istihdamda iyileşmenin devam etmesi bekleniyor. Fed üyelerinin faiz artışı için daha çok veriye ihtiyacı olduğu söylenebilir. Trump’ın göreve başlamasıyla birlikte uluslararası ticari anlaşmalarda değişiklik yapması ve mali teşvikleri uygulayabileceğine yönelik beklentiler Fed’in para politikasında etkili olacak. Bu bağlamda Fed üyeleri Trump’ın verdiği sözlerin ne kadarını hayata geçirip geçiremeyeceğini görmek istedikleri söylenebilir. Trump’ın izleyeceği politikalar, ABD ekonomisinin büyümesine ve enflasyonun yükselmesine neden olursa Fed, daha hızlı faiz tetiğine basabilir. Bu nedenle Fed gerekli verileri alana kadar “bekle gör”de kalacak. Fed’in bekle gör politikasını sürdürmesi ise piyasalarda doların değer kaybetmesine neden olabilir. Piyasalar Fed’in halihazırda haziran ve aralık ayında olmak üzere iki adet faiz artışı gerçekleştirme ihtimalini yüzde 50 oranında fiyatlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir