Trump rallisinin sonu mu?

ABD’de 8 Kasım başkanlık seçimlerinden bu yana Wall Street’in 3 major endeks ile KOBİ’lerin endeksi Russell 2000 rekor seviyelerde seyrediyor. Şimdi ise piyasalarda Trump rallisinin sonunun gelip gelmediği tartışılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP

DIŞ HABERLER - ABD borsaları 1999 yılındaki gibi kutlama yapıyor. Trump’ın başkan seçilmesinin ardından Wall Street’in dört ana endeksi son 17 yıl içinde ilk kez aynı anda tüm zamanların en yükseğinde seyretti. Bankadan sanayiye, KOBİ’lerden teknolojiye hemen hemen tüm hisseler yükselişini dördüncü haftaya taşıyor.

ABD’ye 1 trilyon dolar aktı

Trump’ın seçim zaferinden sonra Amerikan hisse senedi piyasalarına yaklaşık 1 trilyon dolar akarken KOBİ’lerin endeksi Russell 2000 seçimden beri yüzde 12’den fazla yükselişiyle tüm endeksleri solladı. S&P 500 ise yüzde 3’ten fazla primlendi. Piyasalar yeni başkanın vergi kesintisi ve kamu harcamaları planının şirket karlarını artıracağı spekülasyonunu fiyatlıyor. Özellikle küçük işletmelerin işlem gördüğü Russell 2000 endeksi cuma günü 15 gün art arda yükselerek 1996’dan beri görülmeyen kazanç trendine imza attı. Ancak Wall Street’in bu performansı analistleri ikiye böldü. Bazı analistler Trump rallisinde sona gelindiğini dillendirirken kimi analistler rallinin yeni başladığını düşünüyor.

Dünyanın en büyük fonlarından BlackRock’ın önde gelen Stratejisti Russ Koestrich, “ ABD piyasalarının son zamanlardaki kazançlarını sindirme zamanı geldi. Küçük işletmelerdeki harekette aşırıya kaçıldı.” yorumunu yapıyor. ABD’li yatırım şirketi MKM Partners’ın Şef Piyasa Teknik Analisti Jonathan Krinsky ise müşterilerine gönderdiği notta, “Piyasaların yakaladığı çıkış yeni başladı. Dikkat çekici bir şekilde, S&P, Dow Jones 2000’lerin yükseğine kendisini atmasına rağmen VALUG (Value Line Geometric) endeksi halen 1998’lerde görülen seviyesini aşmaya çalışıyor. Bu ABD hisse senetlerinin gitmesi için daha yerin olduğuna işaret ediyor” diye yazdı.

Gelişen ülkelerde kontra Trump rallisi

Haftabaşı ABD KOBİ’lerinin endeksi Russell 2000 15 günlük yükselme terndinde fren yaptı. S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq cuma rekor kapanışına göre hafif düşüşte kapandı. Trump rallisinin soğumasıyla gelişen ülke yatırım fonları kontra atağa geçti. Yatırım şirketi Oppenheimer’s Teknik Analisti Ari Wald, “Trade bazlı bakarsak MSCI Gelişen Piyasalar ETF’leri ralli yaparak önümüzdeki aylarda %13 yükselerek 40 dolara çıkabilir. Bu Haziran 2015’ten beri yeni zirve olacak” diyor. Dolardaki rallinin aşırı olduğu değerlendirmesiyle 9 haftadan fazla sürenin en yüksek seviyesine çıkan gelişen ülke kurlarının bazıları yükseliyor. Yuan gelişen piyasalardaki en iyi performansı gösteren para birimi olurken Güney Afrika randı ise en kötü performansı kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir