Analistler kar satışları için uyardı!

Piyasaların son bir yılını etkisi altına alan beklenti Moody's ile gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yurt içi piyasaların yaklaşık son bir yılına yön veren en önemli beklentisi, dün akşam Moody's'in Türkiye'nin notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye çıkarması ile gerçekleşti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, dün akşam Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir basamak artırarak, "Ba1"den, "Baa3"e yükseltti, görünümünü "durağan" olarak teyit etti.

Böylece piyasaların neredeyse son bir yıldır en önemli gündem maddesi olan iki kredi derecelendirme kuruluşundan "yatırım yapılabilir" seviye notu alma beklentisi, 5 Kasım 2012 tarihindeki Fitch'in not artışından sonra dün akşam Moody's'in de artırmasıyla gerçekleşmiş oldu.

Fitch "yatırım yapılabilir" dediğinde BIST 100 endeksi 73.000 puandaydı

Fitch'in, Türkiye'nin notunu "BB "dan "BBB-"ye yükseltmesi ile o günkü adıyla İMKB 100 endeksi 73.300 puan seviyelerinde bulunuyordu. Endeks not artırımı olduğu gün, gördüğü en düşük seviyeden yaklaşık yüzde 3 oranında yükselmiş ve kar satışlarının etkisiyle günü önceki gün kapanışına göre yüzde 1,84 oranında yükselişle tamamlamıştı.

Fitch'in not artırdığı günden bu yana yaklaşık yüzde 27 yükselen endeks, dolar bazlı tarihi zirvesinin hemen altında bulunuyor.

Analistler kar satışlarına karşı günlük işlem yapan yatırımcıları uyarıyor

Analistler 2. kredi derecelendirme kuruluşundan da "yatırım yapılabilir" notu almanın çok önemli olduğunu, ancak bunun etkilerinin sağlıklı bir biçimde bugünden yarına görülmesinin beklenmemesi gerektiğini ifade ediyor. Endekste yüksek açılış sonrası kar satışlarının gelebileceğini belirten analistler, bu satışların gücünün kısa vadede yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Orta ve uzun vadede gerek yurt içi gelişmeler, gerekse küresel anlamda parasal genişleme politikalarının etkisinin devam etmesiyle yükseliş eğiliminin korunmasını bekleyen analistler, günlük bazda agresif ve marjlı hareketler olabileceği konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Dün günü dolar bazında 50.726,57 puandan tamamlayan BIST 100 endeksinin tarihi zirvesi 5 Kasım 2010 tarihinde gördüğü 51.070,10 puanda bulunuyor. Bu seviyenin TL bazında yaklaşık 93.200 puana denk geldiğini vurgulayan analistler bu seviyenin üzerinde, gelebilecek kar satışlarının gücünün izleneceğini kaydediyor.