Analistlere göre politika faizi düşmeyecek

Faiz indirimi talebinin sürmesine karşın analistler 27 Ağustos’taki Para Politikası Kurulu toplantısında Merkez Bankası’nın politika faizinde indirime gitmesini düşük bir olasılık olarak görüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Faiz indirimlerinin devam etmesi yönündeki taleplerin sürmesine karşın analistler ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK), toplantısında Merkez Bankası’nın politika faizinde indirime gitmesini düşük bir olasılık olarak görülüyor. 

Reuters anketine katılan 20 aracı kurumun 13’ü yüzde 8.25 seviyesinde olan politika faizinin sabit tutulacağını öngörürken, sadece 7 kurum politika faizinde indirim bekliyor. Ankette indirim bekleyen 7 kurumdan birinin 50 baz puan, 6 kurumun ise 25 baz puan indirim öngördüğü de dikkat çekiyor. Ankette katılan tüm kurumlar faiz koridorunun mevcut yüzde 12 olan üst bandının ise ağustos ayında sabit kalmasını bekliyor. 

TCMB indirimler için küresel risk iştahındaki gelişmeleri ve enfl asyonda düşüş olacağı öngörüsünü neden olarak gösterse de piyasalar, enfl asyondaki düşüşün TCMB’nin faiz indirimleri konusunda elini rahatlatacak seviyede olmadığını düşünüyor. 

Merkez Bankası, temmuz ayında da bir hafta vadeli repo faizi 50 baz puan indirmiş böylece üst üste üç ayda gerçekleştirdiği indirimler ile politika faizini toplamda 175 baz puan düşürmüştü. 

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, küresel risk iştahındaki azalma ve enfl asyon gelişmeleri nedeniyle TCMB’nin ağustos ayında faiz indirimlerine ara vermesinin daha anlamlı olduğunu düşündüklerini belirterek “Önümüzdeki dönemde enfl asyonda iyi sinyaller gelirse tekrar faiz indirimini konuşabiliriz. Politika faizinin geldiği yeri dikkate alarak, bundan sonra faizlerde indirim politika faizi yerine gecelik borç verme faizi olan koridorun üst bandında görülebilir. Önümüzdeki dönemde TL’nin seyrine bağlı olarak üst bantta yapılabilecek faiz indirimleri hem iç talebi hem de kredi faizlerini daha olumlu etkileyecektir” dedi. 

İndirime devam da olasılık 

Şeker Yatırım Başekonomisti Elif Girgin, “Enflasyon tahminleri konusunda kafalarda soru işareti yaratmanın son adım olarak gördüğümüz 25 baz puanlık indirime göre daha büyük bir kredibilite kaybına neden olacağına inanıyorum” dedi. Girgin, koridorun üst bandı yüzde 12'de kaldığı sürece, politika faizindeki indirimlerin likidite politikaları ile tersine çevirilebildiğini hatırlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir