Aracı kurumların kârı yüzde 41 düştü

Aracı kurum sektörünün 2014 yılı dokuz aylık dönemde net kârı yüzde 41 azalarak 273 milyon TL'ye geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından yayınlanan Gösterge’nin üçüncü sayısında yer alan aracı kurum analizine göre, 2014’ün ilk 9 ayında sektörün toplam varlıkları 14 milyar liraya ulaştı. Aynı dönemde aracı kurumların toplam gelirleri, hem türev alım satım işlemlerinden hem de kaldıraçlı işlemlerden elde edilen kazançların katkısıyla yüzde 11 artarak 1,1 milyar liraya çıktı. Ancak, yüksek finansman giderlerinin etkisiyle sektör kârı yüzde 41 düşerek 273 milyon liraya geriledi.

Birliğin yeni yayını Gösterge'nin üçüncü sayısı yayımlandı. Bu sayıda yer alan verilere göre, 2014 yılının 9 ayında aracı kurumların pay piyasası işlem hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azalarak 1,2 trilyon TL olarak gerçekleşti. Bu işlemlerin dörtte biri internet kanalından yapıldı. 

Vadeli işlem hacminin dörtte birini yabancı yatırımcılar yaptı

Aynı dönemde, yatırım kuruluşlarının tahvil piyasası kesin alım-satım işlem hacmi yüzde 40 düşerken, repo işlem hacmi yüzde 11 artış gösterdi. Yılın 9 ayında aracı kurumların vadeli işlem hacmi 625 milyar TL olurken, bu hacmin dörtte birini yabancı yatırımcılar yaptı. 

Nispeten yeni olan opsiyon piyasasında işlem hacmi 10 kat artarak yılın 9 aylık döneminde 1,2 milyar TL'ye ulaştı. Bu işlemlerin yarısından fazlasını 2 aracı kurum üretti. 

Kaldıraçlı işlem (foreks) hacmindeki hızlı artış devam ederken, toplam hacim 5,2 trilyon TL oldu. Bu işlemlerin tamamına yakını yerli yatırımcılar tarafından yapıldı. 

30 Eylül 2014 itibarıyla aracı kurum sektörünün toplam varlıkları 14 milyar TL'ye, özkaynakları da 3,5 milyar TL seviyesine çıktı. Sektörün toplam gelirleri yüzde 11 artışla 1,1 milyar TL oldu. 

İşlem hacmi azaldı, komisyon gelirleri düştü

İşlem hacimlerindeki azalışla, pay senedi ve türev işlemlerinde komisyon gelirleri düştü. Aracı kurumlar için yeni bir faaliyet alanı olan kaldıraçlı işlem gelirlerinin (245 milyon TL) etkisiyle, aracılık gelirleri bir önceki seneye göre yüzde 9 artarak 704 milyon TL'ye çıktı. Giderler ise, yüzde 12 artışla 967 milyon TL oldu. Bu tutarın yarısı personel giderine ayrıldı. 

87 kurumdan 52'si kâr, 35'i zarar etti

Gelirlerdeki daha yüksek artışa rağmen, dövize bağlı türev işlem yapan bir aracı kurumun yüksek kur farkı giderlerinin etkisiyle sektörün net dönem kârı yüzde 41 azalarak 273 milyon TL'ye kadar indi. Analize dahil edilen 87 kurumdan 52'si kâr, 35'i zarar etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir