Aralıkta dolar/TL'yi ne bekliyor?

Dolar kasımı 4 ay önceki seviyelerinden tamamlarken, aralıkta ticaret savaşları, enflasyon, Fed ve TCMB faiz kararları izlenecek. (Muhammed Kafadar)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Muhammed KAFADAR

Dolar kuru kasımda 4 ay önceki seviyelerine dönerken, yeni ayın ilk işlem gününde gözler enflasyon verisinde olacak.

Tarihi zirvesini 13 Ağustos'ta 7.24 ile gören dolar/TL, ABD ile ilişkilerin yumuşamaya başlamasıyla düşüşe geçti. Petrol fiyatlarındaki hızlı değer kaybı ve Fed'in faiz artırımlarına ara vermeyi değerlendirmesi Türk lirasında toparlanmayı güçlendirdi.

Diğer taraftan daha çok vergi indirimlerinin etkisiyle enflasyonda düşüş beklentisi ve ekonomideki yavaşlamadan kaynaklı ithalattaki azalış da TL'yi destekledi.

Tüm bu gelişmelerin etkisiyle dolar kuru dün 5.1343'e kadar gerileyerek 6 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Dolar/TL ayın son işlem gününde ise hafif yukarı yönde hareket etti ve günü 5.20 seviyesine yakın tamamladı.

"TL için çok iyimser bir dönem yaşadık" diyen GCM Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Ağustosta en kötüyü gördükten sonra eylül ayında dengelenme geldi ve sonrasında iyimserlik başladı. Asıl hikaye batılı ülkelerle ilişkilerdeki düzelme. Dış ilişkiler kaynaklı negatif şok almazsak iyimserlik devam edecektir. Bu durumda kurda bir miktar daha geri çekilme görebiliriz; 5.20'lerin altında kalıcılık sağlanması durumunda 5.00'lara doğru düşüş olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Pazartesi enflasyon açıklanacak

Şimdi piyasalarda gözler pazartesi günü açıklanacak kasım ayı enflasyonuna çevrilmiş durumda. 

TÜFE'nin kampanyalar ile birleştirilen otomotiv, beyaz eşya ve mobilya vergi indirimlerinin etkisiyle kasımda yüzde 0.75 düşüş göstermesi, böylece yıllık enflasyonun son 15 yılın rekoru olan yüzde 25.24'ten yüzde 22.58'e gerilemesi bekleniyor. 

Ancak ekonomistler, 2019'un ortalarına kadar 20'li seviyelerin görülmeye devam edeceğini belirtiyor.

Ayrıca, aralık ayında sona erecek vergi indirimlerinin uzatılıp uzatılmayacağı da takip ediliyor. Vergi indirimlerinin ve enflasyonla mücadele kampanyalarının yıl sonunda bitmesi halinde ocak ayında yıllık enflasyonda yeniden yükseliş öngörülüyor.

Enver Erkan, "Kasım enflasyonu yüzde 22'lere doğru çekilecektir. Aralıkta bir miktar daha düşüş görebiliriz. Şu an reel faiz negatif, bu düşüşlerle TL'nin rekabetçiliği artacak ve bu da fiyatlamalara olumlu yansıyacaktır. Tabi ocak ayında indirimler sona erince fiyatların tekrar yukarı gelmemesi önemli. Ağustosta kur kaynaklı ortaya çıkan maliyet henüz stoklar eritilmediği için yukarı yönlü baskı yapmaya devam ediyor" dedi.

Ticaret savaşları ve Fed izleniyor

Aralık ayının ilk gününde gözler Trump-Xi buluşmasında olacak. Arjantin'de gerçekleştirilecek yarınki kritik görüşme ticaret savaşının gelecek yılki seyrini belirleyebilir.

Dün konuya ilişkin twit atan ABD başkanı, "Çin ve tarifeler konusunda gidilecek çok uzun yol var. Çin'e uygulanan tarifeler sayesinde ABD Hazinesi'ne milyarlarca dolar akıyor" dedi. Ancak uzmanlar Çin'e uygulanan gümrük vergilerinde planlanan artışın "bir süre daha" erteleneceği konusunda iyimser.

Aralıkta ayrıca Fed yılın son toplantısını gerçekleştirecek. ABD Merkez Bankası'nın 19 Aralık'ta 25 baz puan faiz artışı yapmasına kesin gözüyle bakılırken, asıl dikkat edilen 2019 yılı projeksiyonu olacak. Yatırımcılar, bankanın faiz artışına ara verebileceği ihtimaliyle iyimser hareket ediyor.

TCMB toplantısı 13 Aralık'ta

Öte yandan 13 Aralık'ta TCMB PPK toplantı kararları açıklanacak. Merkez Bankasının yılın bu son toplantısında para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Uzmanlar, enflasyonda yüksek seyir sürdüğü müddetçe bankanın faizleri mevcut seviyelerinde koruyacağını öngörüyor.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya bugün yaptığı açıklamada, "TCMB fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı sınırlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmıştır. Alınan koordineli önlemlerin de katkısıyla enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsaması beklenmektedir" dedi ve ekledi: "Enflasyon görünümünü etkileyen faktörler yakından izlenerek para politikası araçları fiyat istikrarı doğrultusunda etkin bir şekilde kullanılmaya devam edecektir"

Fitch'ten bir aksiyon beklenmiyor

Aralık 15'te ise yatırımcılar Fitch kararlarını izleyecek. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, BB not ve negatif görünümü olan Türkiye'ye ilişkin kararını gece saatlerinde açıklayacak. Türkiye'nin şu anda S&P, Moody's ve Fitch'ten yatırım yapılabilir seviyede kredi notu bulunmuyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik son değerlendirmelerinden bu yana pozitif gelişmelerin yaşandığını, özellikle ABD ile ilişkiler noktasında daha iyi durumda olunduğunu vurgulayan Erkan, not aksiyonu beklemediğini ancak yinede tahmin yapmanın güç olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir