Avrupa borsaları ayı yatay kapatmaya hazırlanıyor

Güne pozitifte başlayan Avrupa borsalarının, bu yükselişin etkisiyle temmuz ayını yatay kapatması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa borsaları, madencilik şirketlerindeki güçlü kazanımlar ve banka hisselerindeki HSBC öncülüğündeki artışın desteğiyle günün ilk işlemlerinde yükselerek, Temmuz ayını aylık bazda yatay kapatmaya hazırlanıyor.

Pan-Avrupa STOXX 600 endeksi yüzde 0.3 yükselirken, lokomotif hisseler yüzde 0.2 yükseldi. İngiltere'nin emtia üreticilerinin ağırlıkta bulunduğu FTSE 100 yüzde 0.6, Almanya'nın DAX endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

STOXX endeksinin yükselişine bilançolar büyük destek verirken, bankacılık endeksi yüzde 0.4 arttı. Bankacılık endeksindeki bu artışa ise HSBC liderlik etti. Banka ilk yarı vergi öncesi kârının yüzde 5 ile beklentilerin üzerinde artırırken ve bir yılda üçüncü kez hisselerini geri satın alacağını açıkladı.

Ayrıca Fransız İlaç şirketi Sanofi'nin ikinci çeyrekteki güçlü satışlarının ardından 2017 beklentilerini yukarı çekmesiyle hisseleri yüzde 2 civarında yükseldi.

Avrupa ikinci çeyrek bilanço dönemi hız kazanmaya devam ederken, MSCI Avrupa şirketlerinin yaklaşık yüzde 45'i bilanço sonuçlarını açıkladı. Thomson Reuters verilerine göre, bu şirketlerin yüzde 58'i analistlerin beklentilerini karşılamış ya da beklentilerinin üzerine çıkmış durumda.

Madencilik şirketleri ise dünyanın en büyük metal tüketicisi konumunda olan Çin'in üretim verisine bağlı olarak yükselen bakır fiyatlarının etkisiyle yüzde 1.5 yükselerek günün en yüksek performans gösteren sektörü oldu.