Babacan: 120 şirket 60 milyar lira kredi sağladı

Finansal Kurumlar Birliği ikinci olağan genel kurulunda konuşan Babacan, banka dışı finansal kurumların reel sektöre yaklaşık 60 milyar lira kredi desteği sağladığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, banka dışı finansal kurumların kurumsal ve finansal açıdan önemli bir performans gösterdiklerini belirterek, Finansal Kurumlar Birliği çatısı altındaki toplam 120 şirketin reel sektöre bugüne kadar yaklaşık 60 milyar lira kredi desteği sağladığını söyledi.

Finansal Kurumlar Birliği ikinci olağan genel kurulunda konuşan Babacan, sektörün önemli bir büyüme potansiyeli olduğunu ifade ederek, "Genel görüntüye zarar verecek, etik konularda hassasiyet göstermeyen şirketlerimizin de birlik tarafından uyarılması son derece önemli bir konudur. Sektörde bir otokontrol mekanizmasının da birlik vesilesiyle kurulması tüm şirketlerin yararına olacaktır" diye konuştu.

Babacan, küresel ekonomiyle ilgili en kötünün muhtemelen artık geride kaldığını, bundan sonraki trendlerin daha olumluya doğru gideceğini belirterek, ancak bu olumlu trendin çok güçlü bir trend olmadığını söyledi.

Babacan, Fed'in sıkılaştığı bir dönemde ECB'nin gevşek devam ettiğini, bunun da hem Türkiye'nin likidite imkanlarına erişmesi, hem de özellikle bankacılık sektörü açısından önemli olduğunu söyleyerek, "Bankacılık sektörünün sendikasyon kredilerinin ağırlıklı olarak Avrupa'dan temin ediyor. Dolayısıyla Avrupa'da likiditenin bol ve ucuz olması Türk bankacılığı açısından olumlu" diye konuştu.

Avrupa'nın iç pazarının güçlü olmasının Türkiye'nin Avrupa'ya ihracatını güçlü kılacağını ifade eden Babacan, son 3-4 aylık dönemde bunun etkilerinin görüldüğünü, ihracatın özellikle AB ülkelerine arttığını belirtti.

Babacan, OECD tarafından yapılan değerlendirmelerde de Türkiye'nin Avrupa'daki gelişmekte olan ülkeler arasında en hızlı büyüyecek ekonomi olarak gösterildiğini söyleyerek, Türkiye'nin alt orta gelir ülke grubundan üst orta gelirli ülke grubuna çıktığını, yüksek gelir grubuna çok yaklaştığını kaydetti.

Öztekin: Sektörün yıllık ortalama aktif büyümesi yüzde 47

Toplantıda konuşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin de, banka dışı finans kuruluşlarının sistem içindeki payının artırılmasının 2023 hedefleri doğrultusunda önem verdiklerini söyledi.

Öztekin, faktoring, finansal kiralama ve finansman şirketlerinin aktif büyüklüğünün son 8 yılda yüzde 374 ve kredi hacminin de yüzde 397'nin üzerinde arttığını söyledi.

Sektörün yıllık ortalama aktif büyümesi yüzde 47 ve kredi büyümesinin de yüzde 50 seviyesinde olduğunu belirten Öztekin, "Bankacılık dışı mali sektörün alternatif olması açısından daha potansiyelinin olduğunu ve daha fazla yol alabileceğini düşünüyoruz. Son dönemde yapılan düzenlemelerle finansal kiralama şirketlerinin aynı zamanda işletme finansmanı yapabilmeleri sağlanmıştır" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir