Bakan Zeybekci'den ihracatçılara müjde

Eximbank’ın hayata geçireceği Global Data Temini Projesi ile sigortalama faaliyetlerinde çok daha hızlı limit tesisi sağlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EMRE ESER

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Eximbank genel müdürlüğünde Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ihracatçı birlikleri başkanlarının katıldığı toplantıda Türk Eximbank'ın 6 aylık performansına ilişkin verileri paylaştı.

Başta istihdam olmak üzere ekonomiye ilişkin tüm güncel verilerin Türkiye ekonomisindeki büyüme atağını gösterdiğini belirten Zeybekci, bu büyümenin güçlü bir ihracatla daha da yukarı çıkacağı söyledi.

İhracatçılara bir müjde vermek istediğini ifade eden Zeybekci, "2017 yılı haziran ayı itibarıyla alacak sigortası başvuruları ortalama 4 günde sonuçlandırıldı. Her 100 başvurunun 85’i olumlu sonuçlandı. Aynı zamanda ihracatçılarımız için yaklaşık 10 milyar dolarlık sigorta limiti tesis edildi. Uygulamaya sokacağımız Global Data Temini Projesi ile sigortalama faaliyetlerinde çok daha hızlı limit tesisi sağlanacak. Böylece sigorta işlemleri için gerekli olan bilgiler 40 kaynaktan değil tek kaynaktan elde edilecek. Sonuç olarak ihracat hızlı ve güvenli şekilde gerçekleşecek." şeklinde konuştu.

Riskli ülkelerde ihracatçıya devlet desteği

Zeybekci, ihracatta risk taşıyan Afrika ülkeleri için ihracatçının daha cesaretli olmasını istediklerini ve burada alıcılara yönelik yeni limitlerin daha büyük bir risk iştahıyla açılabilmesi için de adımlar atıldığını, devlet olarak arkalarında olacaklarını söyledi.

"Finansmanın bol, ucuz ve ulaşılabilir olması önemli"

İhracat rakamlarının Ramazan Bayramı sebebiyle biraz düşük çıksa bile temmuz ayında rekor kıracağını dile getiren Zeybekci, bunların heyecanlarını yaşadıklarını ve bütün bu heyecanı yaşayan ihracatçılarımıza destek verecek olan şeyin, finansmanın bol, ucuz ve ulaşılabilir olması gerektiğini söyledi. Zeybekci sözlerine şöyle devam etti:

"Bunu sağlayacak tek ve en önemli kurum, ihracata verilen destek kredilerinde yüzde 40’ın üzerinde toplam ihracatımızın da yüzde 24’lerinde destek veren Eximbankımızı bu alanda desteklemek, cesaretlendirmek önemli. İlk 6 ayda yüzde 8,2’lik bir ihracat büyümesi elde ettik. Temmuz ayı ve yıl sonu itibarıyla ihracatta güzel sonuçlar alacağız. Türk Eximbank 30 yıldır ihracatçılarımıza hem uygun finansman araçları sunuyor, hem de onların finansal güvenliğini sağlıyor. Kredi/aktif oranında bankacılık sisteminin bir numarası olan Eximbank, kredi bakiyesi olarak Türkiye’nin en büyük 10. bankasıdır. İhracat alacak sigortası kuruluşları içerisinde de Türkiye’nin en büyüğüdür.

40'ın üzerine rahatça çıkarırız

Eximbank bu yılın sonunda toplam desteğini yüzde 21 artırarak 39,8 milyar dolara yükseltmeyi öngörüyor. Artık biz onu 39,8 değil de 40'ın üzerine çok rahat şekilde çıkarırız. Bir başka deyişle, 2017 sonunda her 100 dolarlık ihracatın 26 dolarının finansmanında Eximbank imzası olacak. Önümüzdeki dönemde Organize Sanayi Bölgeleri'nde irtibat noktaları açılacak. Bu çerçevede ilk uygulama Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile gerçekleştirildi.

100 doların 24 dolarını Eximbank kredilendirdi

Eximbank 2017 yılında verilen desteği ilk 6 ayda geçen yıla kıyasla yüzde 15 artırdı, 2017 yılının ilk yarısında 10,1 milyar dolar kısa vadeli, 1,6 milyar dolar orta ve uzun vadeli olmak üzere toplam 11,7 milyar dolar tutarında kredi kullandırıldı. Yine aynı dönemde alacak sigortasıyla gerçekleştirilen ihracat tutarı ise 7 milyar dolar oldu. Toplam destek, yüzde 15 artarak 18,7 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlar Eximbank’ın ilk 6 ayda Türkiye ihracatına destek oranını 1,1 puan artırmasını sağladı. Bu sayede de toplam ihracatın kredilendirme oranını da yüzde 24,2’ye çıkardığını gösteriyor. Başka bir ifadeyle her 100 dolar ihracatın 24 dolarını Eximbank kredilendirmiş oldu.

Son 4 yılın en yüksek artışı

Eximbank haziran sonu itibarıyla kredi bakiyesinin yıllık yüzde 34 artışla son 4 yılın en yüksek artışını yakaladı ve 66,1 milyar TL’ye yükseldi. 2016 ve 2017 yıllarındaki kurdaki oynamalar dikkate alındığında akla şu soru gelebilir; 'Yüzde 34 Türk lirası bazındaki artış dolar bazında ne yapıyor?' diye bu da yüzde 10’luk bir artış ediyor. Toplamda da 18,8 milyar dolarlık bakiye demek. Orta ve uzun vadeli kredilerin bilançodaki payını sadece bu yılın ilk 6 ayında 1,4 puan artarak, yüzde 38,4 seviyesine çıktı. Alacak sigortalarında da sigortalanan sevkiyat tutarı 2017 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 7 milyar dolara yükseldi. 

100 bin ihracatçı potansiyeli var

Eximbank’ın ulaştığı ihracatçı portföyü genişledi. Eximbank, firma sayısını ortalama yüzde 12,5 artırdı. 70 bine yakın ihracatçının yanında döviz kazandırıcı hizmetlerde faaliyet gösteren firmaları da dahil edince, Türkiye’de toplam 100 bine yakın ihracatçı potansiyeli bulunuyor.

Rekabet gücünü eşitledik

Uluslararası kredilere bakıldığında bizim programımız ile ihracatçılar müşterilerine, yani alıcılarına, Eximbank vasıtasıyla finansman imkanı sunabiliyor. Bu alandaki faaliyetler Asya ve Afrika ağırlıklı bir yapıda. Bunun en önemli nedeni yakın geçmişe kadar Eximbank’ın kaynak maliyetleriyle gelişmiş ülkelerde rekabet edemiyor olmasıydı. Yaptığımız bir düzenlemeyle bu sorunun aşılmasını sağladık.  Böylece artık riski düşük, satın alma gücü yüksek ülkelere kullandırılacak alıcı kredilerinde rekabet gücü elde edilmiş oldu.

Yurt dışından fon temin ediyor

Eximbank, desteklerini artırarak sunmaya devam ederken, diğer yandan da yurt dışından fon temin ediyor. 2017 yılının ilk 6 ayında Eximbank 1,8 milyar dolar fon temin etti. Bu rakam, yabancı yatırımcıların hem Türk İhracatçısına hem de Türk Eximbank’a olan güvenlerini gösteriyor. Eximbank, Türkiye’nin yatırım desenini ihracat odaklı bir yapıya dönüştürmeye sunduğu katkısını orta uzun vadeli desteklere ağırlık vererek sürdürecek."

Garanti Mektubu düzenlenebilecek

Zeybekci, Eximbank'ın ihracatçıların güncel ihtiyaçları doğrultusunda yeniliklerine hız verdiğini, örneğin müteahhit firmalar tarafından yurt dışında gerçekleştirilecek projelerin finansmanı için yurt içi veya yurt dışı bankalardan fon sağlanırsa, Türk Eximbank tarafından kredi borçlusu lehine ve fon sağlayan bankaya muhatap Garanti Mektubu düzenlenebileceğini kaydetti. Zeybekci ayrıca ihracat taahhütlerinin kapatılmasının elektronik ortamda yapılacağını belirterek, "Bugün kağıt ortamında manuel yapılan işlemlerin tümü ortadan kalkacak. Bu düzenlemenin birkaç ay içinde uygulamaya girmesini istiyoruz." dedi.

Sukuk ihracı yapılacak

Zeybekci, İslam Kalkınma Bankasının sigorta kuruluşu olan İslami Yatırım ve İhracat Kredi Sigortası Kurumu (ICIEC) ile işbirliği imkanlarının genişletileceğini ve bu kurumun sigorta imkanıyla en az 3 projenin finanse edileceğini ayrıca dile getirdi. Zeybekci, "İslami finansman imkanları ile kaynak çeşitliliği sağlanırken, banka tarihinde ilk defa sukuk yani İslami tahvil ihracı yapılacak. İslami enstrümanların kullanımıyla halihazırda yüzde 8 civarında olan 'katılım bankalarının Türk Eximbank'ın toplam ihracat kredi portföyü içindeki payının' sene sonunda yüzde 10'un üzerine çıkarılması sağlanacak." ifadelerini kullandı.

Yabancıya konut satışı

Zeybekci, yabancıya konut satışının ihracat sayılması konusuna olumlu baktıklarını ancak Maliye Bakanlığı'nın bu konuda bazı çekinceleri olduğunu önümüzdeki günlerde bu konuda çalışmalara başlayacaklarını ifade etti.

"Emtia bazlı ticaretin adımlarını bu yılın ikinci yarısında atacağız"

Artık ihracatçılara doğrudan kredi verme ve sigorta yapmanın yanında, garanti veren bir banka olma hedeflerini bu yılın ikinci yarısında gerçekleştirmeyi planladıklarını aktaran Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, dünya ile ticarette, Afrika coğrafyası başta olmak üzere hem ihracatı artırmak hem de yurt dışı projeleri geliştirmek bakımından barter ticaretinin, yani emtia bazlı ticaretin adımlarını bu yılın ikinci ayında atacaklarını dile getirdi.