Banka dışı finans, 2. KGF kapsamına alınmak isteniyor

Banka dışı finans sektörü yılın ilk 6 ayındaki performansını açıkladı. Sektör ikinci fazda gelmesi beklenen KGF kefaletinden yararlanmayı ümit ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Mehmet Cantekin, Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamı dışında bırakılan finansal kiralama ve finansman şirketlerinin, Halkbank müşterilerine yönelik kurulması planlanan ikinci kredi garanti fonuna dahil edilmesini istediklerini; bu taleplerini Hazine Müsteşarlığı'na da ilettiklerini söyledi.

FKB Başkanı Cantekin, dün sektörün 6 aylık sonuçlarını açıklamak için düzenlenen basın toplantısında soruları da yanıtladı. Mehmet Cantekin, Bakanlar Kurulu kararıyla bankacılık dışı finans sektörünün de KGF'den yararlanmalarının önünün açıldığını ancak KGF'nin farklı yaklaşımı nedeniyle bankacılık dışı finans kurumlarının KGF'den doğrudan faydalanamadığını ifade etti.

Yüzde 5 kredi vereceklerini düşünürken binde 5 verdiler

İlk açıklanan 200 milyar TL limitte banka dışı finans kurumlarının, sektörlerinin yüzde 5'lik payı olmasına istinaden 10 milyar TL'lik krediye aracılık edebileceğini düşündüklerini ama KGF'nin bazı uygulamaları nedeniyle kullandırıma geç başladıklarını anlatan Cantekin, sadece banka iştiraki olan leasing ve yatırım şartı olmak üzere finansman şirketlerinin kullandırımının 500 milyon TL'yi ancak bulduğunu aktardı. Yani, banka dışı finans kuruluşları 200 milyarın yüzde 5'i kadar kredi kullandıracaklarını düşünürken kullandırım ancak binde 5 olmuş. Cantekin, "Banka iştiraki olmayan üyelerimiz faydalanamadı. Aldıkları paylar da beklentimizin çok altında" dedi.

FKB üyesi şirketlerin bankalar aracılığıyla KGF den kredi kullandığı düşünüldüğünde KGF nin sektörün büyümesinde de etkisi olduğunu belirten Cantekin, "Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde daha geniş kredi kullanma imkanımız olsaydı, büyüme oranlarımızda 10 puan artış yaratılacağını söyleyebilirim" dedi.

KGF kredilerinden aldıkları payın artırılması gerektiğini vurgulayan Cantekin, yeni kurulacak KGF ile beklentilerinin karşılanması ümidinde olduklarını vurguladı.

Bankaların kredilerini canlandırmak için yapılan çalışmalar kapsamında, KGF'nin sağladığı kefalet tutarı 250 milyar TL'ye yükseltilmişti. KGF'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre fon kapsamında 21 Ağustos itibarıyla 190.8 milyar lira kefalet, 212.9 milyar lira kredi hacmine ulaşıldı.

Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin ilk altı aylık performansının değerlendirildiği toplantı sonrası Reuters'a yaptığı değerlendirmede ise Cantekin, KGF'nin ekonomiye genel anlamda ciddi bir canlanma getirdiğini, ancak banka dışı finansal kuruluşların bundan faydalanamadığını belirterek şöyle konuştu: "Halkbank müşterilerine yönelik ikinci kredi garanti fonu çalışmaları var. Esas itibarıyla Halkbank müşterilerine dönük bir yapı olması bekleniyor. Finansal Kurumlar Birliği olarak bizim de ana müşteri kitlemizi KOBİ'ler oluşturuyor. Faktoring dışındaki finansal kiralama ve finansman şirketlerinin ticari müşterilerinin de bundan faydalanmasını istiyoruz... Bu talebimizle ilgili Hazine Müsteşarlığı ile görüştük. Faydalanmak için beraber çalışacağız."

Finansman sektöründe hacim 11 milyar TL'yi aştı

Mehmet Cantekin FKB çatısı altında temsil edilen üç sektörün finansal performansına ilişkin olarak finansal kiralama sektörünün alacaklarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,1 artarak 47 milyar TL seviyesini aştığını bildirdi. Sektörün aktif büyüklüğünün son verilerle birlikte yüzde 23,6, öz kaynaklarının ise yüzde 13,2 büyüdüğünü aktaran Cantekin, "Faktoring sektörüne baktığımızda, 2017'nin 6 aylık performansında işlem hacmi 69,2 milyar TL, alacakları ise 33 milyar TL seviyesini aştı. Sektörün aktif büyüklüğü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,3'lük artışla 35 milyar TL, öz kaynakları ise yüzde 11,7 büyüme ile 5,3 milyar TL olarak gerçekleşti. 61 faktoring şirketi ile faaliyet gösteren sektör, her geçen gün genişleyen ve bugün sayıları 100 bini aşan müşterilerine hizmet veriyor" bilgilerini paylaştı.

Cantekin, finansman sektöründe işlem hacminin yılın ilk yarısında yüzde 16,1 büyümeyle 11 milyar TL'yi aştığını kaydeden Cantekin, aktif büyüklüğün 13,6'lık artışla 33 milyar TL, alacak büyüklüğünün ise 13,9 luk artışla 28,8 milyar TL seviyesine eriştiğini aktardı.

Cantekin, "Finans sektörü içindeki payımız, aktife göre yüzde 3,9, alacaklara göre yüzde 5,4 ve öz kaynaklara göre de yüzde 5'e erişti. Yine toplam işlem hacmimizin GSMH içindeki payı da yaklaşık yüzde 7,1'ler seviyesinde" dedi.

Sektörde yıllık büyüme beklentisi yüzde 20

FKB Başkanı Mehmet Cantekin, finans dışı sektör olarak finans sektöründeki paylarında yeni düzenlemeler bekleyip beklemediklerine ilişkin soruya, "Türkiye'nin sağlıklı bir finans kesimine sahip olması için bankacılık dışı finansal kuruluşlarının payının artırılması gerekiyor. Bankacılık sisteminin kredi kullandırmasının sınırlı olduğu dönemde bankacılık dışı finans kurumlarının devreye girmesi çok büyük önem arz ediyor. Rekabet koşullarının iyileştirilmesi için aracılık maliyetlerinin düşürülmesi bizim için önemli. Yeni düzenlemelerde bizim önümüzü açacak, rekabet koşullarını iyileştirecek düzenlemelerin yer alması bizim için çok kritik" yanıtını verdi.

Toplam büyüklük 120 milyar TL oldu

Ocak-haziran dönemi konsolide verilere göre, bankacılık dışı üç fi nans sektörünün, aktif toplamı yüzde 19,5 artışla 120 milyar TL ye, işlem hacmi yüzde 18,4 artışla 91 milyar TL'ye, faaliyet konusu alacakları yüzde 20,1 artışla 109 milyar TL'ye yükselirken, öz kaynak büyüklüğü yüzde 18,1 artışla 17 milyar TL'ye, net karlılığı ise yüzde 28,6 artışla 1 milyar 334 milyon TL'ye ulaştı.

Cantekin, adres paylaşım sisteminin bankacılık dışı finansa açılması, vergi ve zorunlu karşılıklar gibi aracılık maliyetlerinin düşürülmesini talep ettiklerini de söyledi.

Faktoring kısa ağustosta 1 aylık iş yaptı

FKB Başkan Yardımcısı Yiğit Özkes'de piyasalar ile ilgili bir soruya, faktoring tarafında geleneksel olarak yılın ilk 6 ayının hareketli ardından temmuz ve ağustos aylarının durgun geçtiğine, piyasalara hareketin yeniden eylülde geldiğine değinerek "Bu defa temmuz ve ağustosu çok iyi geçirdik. Hatta ağustosta 10 günlük tatil olmasına karşın bir aylık iş yapmış olacağız" dedi. FKB Başkan Yardımcısı Ünal Gökmen ise leasing tarafının şu aralar sakin seyretse de son çeyreğin hareketli geçmesini öngördüklerini aktardı. Gökmen, kredi komitelerinde yatırım için kaynak taleplerinin arttığını gözlemlediklerini ifade ederek en çok iş ve inşaat makineler ile güneş enerjisi yatırımlarının canlı olduğunu aktardı. FKB Başkanı Mehmet Cantekin ise "Sektörde ciddi bir canlılık var. Beklediğimiz bazı düzenlemelerin hayata geçirilmesi bizim için çok kritik. 2017 yılının tamamı için de çok iyimseriz" dedi.