Bankacılar büyük bir rahatlama beklemiyor

Bankacılara göre MB’nin zorunlu karşılıklara ödeyeceği faiz yüzde 5’i geçmeyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası, yaklaşık dört yıl aranın ardından zorunlu karşılıklara faiz ödemeye hazırlanıyor. MB’nin dün duyurduğu bu karar, yurtiçi piyasada olumlu algılandı. Ancak, asıl merak edilen konu, MB'nin ödemeyi planladığı bu faizin, sektörü ne kadar rahatlatacağı.

Merkez Bankası’nın, TL cinsi zorunlu karşılıklara hangi oranda faiz vereceği ve bunu ne kadar sürdüreceği henüz belli değil. Bankacılar, faizin yüzde 5’i geçmeyeceği görüşünde.  Daha yüksek bir faiz oranının, Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulmasının cazibesini azaltacağı bunun da MB’nin brüt döviz rezervi kaybına uğramasına yol açacağına işaret ediliyor.

Bankaların bugün MB kasasında tuttukları zorunlu karşılıklar 11 milyar lira civarında.  Merkez’in yıllık yüzde 5 faiz vermesi durumunda bankaların toplamda aylık getirisi 40-50 milyon TL olacak.

Bu arada 2010’da gerçekleştirilen uygulamada bankalar zorunlu karşılıklara yüzde 5 faiz alabiliyordu.

Bu çerçevede MB’nin bu yeni hamlesinin, maliyetleri artan bankalar için rahatlatıcı bir etkisinin olacağı ancak sektörde büyük bir coşku yaratmayacağı görüşü hakim.

Merkez Bankası, 18 Mart’ta gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin dün yayımladığı özette, "Kurul, para politikasının normalleşme sürecinde zorunlu karşılıkların TL olarak tutulan kısmına faiz ödenmesi konusunu da bu çerçevede değerlendirmiştir. Bu aşamada olmasa da, gerekli görülmesi halinde ileri bir tarihte böyle bir düzenlemenin gündeme alınabileceği belirtilmiştir" denilmişti.

Söz konusu düzenlemeye ilişkin tebliğ ise bugün RG'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir