Bankalara göre, en büyük teknoloji trendi: Mobil finans

Kurumsal uygulama ve yazılımın önde gelen kurumlarından SAP tarafından yayımlanan "Bankacılık Sektöründe İnovatif Bilgi Teknolojileri" raporuna göre 10 bankadan 6'sı mobil finansı geleceğin en önemli trendi olarak görüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Bankacılık sektöründe bilgi teknolojilerinin kullanımı, inovatif bulut ve mobilite çözümlerinin finans sektörüne katkısı üzerine yapılan araştırmaya göre bankaların yarısından fazlası mobil finansı geleceğin en önemli trendi olarak görüyor. 

Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden SAP tarafından hazırlanan "Bankacılık Sektöründe İnovatif Bilgi Teknolojileri" raporu, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen bir toplantıyla açıklandı. 

10 bankadan 6'sı mobil finansı geleceğin en önemli trendi görüyor

Frankfurt Üniversitesi İşletme ve İktisat Fakültesi, New York Üniversitesi Stern İşletme ve Yönetim Fakültesi, Kuzeybatı İsviçre Uygulamalı Bilimler ve Sanat Üniversitesi, Basel İş Dönüşümü Akademisi ve SAP tarafından yapılan araştırmada bankacılık alanında öne çıkan güncel trendler değerlendirildi. Rapora göre, 10 bankadan 6'sı mobil finansı geleceğin en önemli trendi olarak görüyor. 

Regülasyon ve raporlama gereksinimleri konusunda düzenleyici kurumların beklentileri ve bankaların bunlara hızlı uyum gösterme çabasının dikkat çektiği araştırmada, çok sayıda banka, değişen küresel rekabet gereksinimleri karşılayabilmek üzere yenilikçi bankacılık çözümlerine yatırım yapmak için IT bütçelerini artırmayı planladığını açıkladı. 

Sektör için önemi büyük olan teknoloji alanlarına yönelik ayrıntılı öngörülerin paylaşıldığı araştırmaya katılan 100 katılımcıdan 65'i mobilin geleceğin en önemli trendi olduğunu söylerken, bunu yüzde 48 ile bellek içi veri tabanı teknolojileri, yüzde 47 ile de bulut bilişim takip etti. 

Mobil bankacılığı benimseyen ülkelerin başında Çin, Hindistan ve BAE geliyor 

Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin mobil bankacılığı en çok benimseyen ülkeler olarak öne çıktığı araştırmada, günümüzde banka müşterilerinin yüzde 25 finansal hizmetlere akıllı cihazları üzerinden erişiyor. 

Araştırmanın İspanyol katılımcılarının ortaya çıkardığı verilere göre ise İspanya'da finans uygulamaları bilgisayarlara oranla mobil cihazlarda daha yüksek bir penetrasyona sahip ve bu nedenle nüfusun giderek büyüyen bir kesimine ulaşmak, hizmet sağlamak açısından mobil kanalın ağırlığı giderek artıyor. 

Katılımcıların verdiği yanıtlara göre, bankaların büyük veri alanında en büyük beklentileri, ürün ve hizmetleri müşteri ihtiyaçlarına göre adapte edebilmek, bankaların ticari stratejilerini iyileştirmek, pazar araştırmalarında daha net öngörülere ulaşmak, iç ve dış sorunlara daha hızlı tepki vermeyi sağlamak, karar verme süreçlerinde hız ve kalite artışı kazanmak, gelirleri artırmak ve maliyetleri azaltmak olarak sıralanıyor. 

Bankalar bilişim bütçelerini artırıyor 

ABD, Avrupa ve Afrika'dan çeşitli bankaların, düzenleyici kurumların, denetçilerin ve danışmanlık şirketlerinin yönetim seviyesindeki 20 müdürüyle araştırma çerçevesinde anket yapılırken, araştırmaya katılan bankaların yüzde 61'i, önümüzdeki üç yıl içerisinde bilişim bütçelerinde en az yüzde 25'lik bir artışa imza atacaklarını açıkladı. 

Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünyanın önde gelen kurumlarından olan SAP'ın dünya çapında 66 bin 750'den fazla çalışanı buluyor. Şirket, üretim, gıda, tekstil, otomotiv, sağlık, perakende, finans ve kamu sektörünün de aralarında yer aldığı 25'ten fazla sektörde faaliyet gösteren farklı ölçeklerdeki 258 binden fazla müşterinin iş süreçlerine destek veriyor. SAP Türkiye, şirketin 65. ülke ofisi olarak 2001 yılında kuruldu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir