Bankalardan 3.5 milyar lira net kâr

Bankacılık sektörünün Şubat dönemi net kârı %8.6 artışla 3.46 milyar lira oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bankacılık sektörünün Şubat dönemi net kârı net faiz gelirleri ile net ücret komisyon gelirlerindeki artışın da etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.6 artışla 3.46 milyar liraya yükseldi.
              
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) aylık verilerine göre, Şubat sonunda sektörün toplam aktif büyüklüğü ise geçen sene aynı döneme göre yüzde 15.8 artışla 2.07 trilyon lira oldu.
              
Sektörün kredileri Şubat sonunda, geçen sene Şubat ayına göre yüzde 19.4 artışla 1.29 trilyon lira olurken, brüt takipteki alacakları da geçen yıl Şubat dönemine göre yüzde 24 artışla 38.25 milyar liraya ulaştı.
              
Sektörde brüt takipteki alacakların toplam nakdi kredilere oranı ise yüzde 2.88 olarak gerçekleşti.
              
Toplam mevduatları 1.096 trilyon liraya ulaşan bankacılık sektörünün özkaynakları da 234.9 milyar lira oldu.
              
Global Menkul Değerler Analisti Sevgi Onur, yıllık bazdaki kâr artışında bankaların net faiz gelirleri, net ücret komisyon gelirleri ile diğer faaliyet gelirlerinin katkısı olduğunu söyledi.

Aylık bazda daralma var
     
Onur aylık bazda ise, Şubat ayında bir önceki aya göre bankacılık sektörünün net faiz gelirlerinin yüzde 12.4, net ücret gelirlerinin de yüzde 8.5 daraldığını belirterek şunları söyledi:
              
"Ocak-Şubat verilerinin ilk çeyrek marjlarındaki zayıflama için sinyal verdiğine inanıyoruz. TL tarafındaki yüksek mevduat maliyetlerine paralel, çekirdek gelirlerde bir zayıflama öngörüyoruz. Ancak Mart ayındaki güçlü temettü gelirleri karı destekleyebilir."
              
Ocak ayında yüzde 15.98 olan sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) ise Şubat'ta yüzde 15.72'ye geriledi. Sektörün SYR'si Şubat 2014'te yüzde 15.44 seviyesindeydi.
              
Sektörün dönem kârının ortalama özkaynaklara oranı da yüzde 1.49 oldu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir