Bankaların likidite karşılama oranları açıklandı

Bankaların likidite karşılama oranı hesaplamasına dair yönetmelik yayımlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bankaların konsolide ve konsolide olmayan bazda, asgari likidite düzeyini belirlemek amacıyla net nakit çıkışlarını karşılayabilecek seviyede yeterli yüksek kaliteli likit varlık stoku bulundurmalarına ilişkin esasları belirleyen yönetmelik yayımlandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan yönetmelik uyarınca, bankaların likidite düzeyi, konsolide ve konsolide olmayan bazda TL ile yabancı para birimi toplamı ve konsolide ve
konsolide olmayan bazda yabancı para birimi üzerinden likidite karşılama oranı hesaplanmak suretiyle ölçülecek.

Konsolide ve konsolide olmayan toplam likidite karşılama oranı yüzde 100'den, konsolide ve konsolide olmayan yabancı para likidite karşılama oranı yüzde 80'den az olamayacak. Bu uygulama 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren başlayacak.

Ancak yönetmeliğe eklenen geçici maddeyle konsolide toplam likidite karşılama oranı ile konsolide yabancı para likidite karşılama oranı 1 Ocak 2017 tarihine kadar ay sonları itibarıyla
hesaplanacak, 1 Ocak 2019 tarihine kadar uygulanacak toplam ve yabancı para likidite karşılama oranları ise  Merkez Bankasının uygun görüşü alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından belirlenecek.