Bankaların ücret uygulamaları basitleştirilmeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, bankaların şeffaf olmayan masraf ve ücret uygulamalarının bir hukuki risk ortaya çıkardığını ve karlılıklarını azaltma riski ortaya çıkardığını belirterek, "Bu riskten kaçınmak için bankalarımızın ücret uygulamalarını basitleştirmeleri ve karmaşık fiyatlama davranışlarından uzak durmalarının yararlı olacağını düşünüyoruz" çağrısında bulundu. 
 
Öztekin, İstanbul Finans Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Euro bölgesindeki krize değinirken, önümüzdeki dönemde krizin merkezi konumunda olan ülkelerin risk beklentilerin, en azından kısa vadede kayda değer bir iyimserlik belirtisinin görülmediğini söyledi. Bankacılık sektörüne ilişkin birkaç hususa da dikkat çekmek istediğini dile getiren Öztekin,"Yakın gelecekte sektörün gelişiminde sorun yaratacak İç piyasa kaynaklı büyük bir risk unsuru görmüyoruz" dedi. 
 
Son 10 yılda yıllık yüzde 10.5 büyüdü
Bankacılık sektörünün son 10 yılda reel olarak yılık bazda yüzde 10.5 büyüdüğünü bildiren Öztekin, ekonomik büyümedeki yavaşlamanın ise kalıcı olmayacağı düşüncesinde olduklarını, bunun yanında dış risklerin, özellikle reel ekonomi üzerinden bankacılık sektörünün gelişimine yönelik potansiyelin de farkında olduklarına dikkat çekti. 
 
Bankalar karmaşık fiyatlardan uzak durmalı
Konuşmasında gizli riskler konusuna da değinen Öztekin, önümüzdeki dönemde dikkat edilmesi gereken bir diğer noktanın da bankaların, müşteriler ile ilişkilerde şeffaf olmak ve müşterinin bilgi sahibi olmasına riayet etmek olduğunu söyledi. BDDK Başkanı Öztekin, şunları söyledi: 
"Şeffaf olmayan masraf ve ücret uygulamaları, bir hukuku risk ortaya çıkarmakta ve bankaların karlılığını azaltma potansiyelini barındırmaktadır. Bu riskten kaçınmak için bankalarımızın ücret uygulamalarını basitleştirmeleri ve karmaşık fiyatlama davranışlarından uzak durmalarının yararlı olacağını düşünüyoruz." 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir