Başçı: Faiz koridoru yukarı yönlü geniş

Londra'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan MB Başkanı Başçı, "Koridor halen asimetrik ve yukarı yönlü geniş ki bu da sert sermaye çıkışları olması halinde TL likiditesini çekerek sıkılaştırma yapmaya hazır olduğumuz sinyalini veriyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, faiz koridorunun "yukarı yönlü geniş" olduğunu söyleyerek, sert sermaye çıkışları olması halinde TL likiditesini azaltarak sıkılaştırma yapabileceklerini söyledi.

Londra'da yapılan banka ekonomistleri toplantısı ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başçı, faiz koridorunu kademeli olarak 850 baz puandan 400 baz puana daralttıklarını söyleyerek şöyle devam etti:

"Bunu ECB'nin yeni tahvil alım programı sonrası diğer gelişmekte olan ülkelerin de yaptıklarını izleyerek uygulamaya başladık. Koridor halen asimetrik ve yukarı yönlü geniş ki bu da sert sermaye çıkışları olması halinde TL likiditesini çekerek sıkılaştırma yapmaya hazır olduğumuz sinyalini veriyor."

Cari açığın GSYH'ya oranını 2011 sonundaki yüzde 10'dan, 2012 sonunda yüzde6 seviyesine çektiklerini söyleyen Başçı, "Muhtemelen bu yıl sonunda oranın yatay kalarak yüzde 6-7 seviyesinde olduğunu göreceğiz" dedi.

"İç talepteki güçlenme finansal istikrar ve dış dengelere zarar verecek kadar büyük olmamalı" diyen Başçı, "Kredi büyümesini sıkılaştırıcı yönde atılan son adımların etkisinin önümüzdeki aylarda görüleceğini söyledi.

Başçı, "Türkiye'de iç talep banka kredileri üzerinde bağlayıcı bir kısıt değil" dedi.

Başçı, "Bankaların sermaye yeterliliği güçlü. Bankacılık sistemindeki kaldıraç oranları düşük. Dolayısıyla para politikası TL likiditesini kontrol kabiliyetimiz olduğu sürece efektif" diye konuştu.

Ilımlı politika duruşunun etkilerini 2012 yılının ikinci yarısından bu yana gördüklerini söyleyen Başçı, ancak kredi büyümesini sıkılaştırıcı yönde atılan son adımların önümüzdeki aylarda etkisini göstereceğini söyledi ve Türkiye'de parasal geçiş mekanizmasının 3-6 aylık gecikme ile görüldüğünü de sözlerine ekledi.

Bir kur savaşı görüp görmedikleri üzerine sorulan soruya ise Başçı, "Hayır. Bütün merkez bankaları iyi biliyor ki herkes para birimini zayıflatmaya çalışırsa, bunu kimse yapamaz ve global olarak istenmeyen riskler oluşur" şeklinde cevap verdi.