Başçı, Komisyon'da sunum yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  TCMB Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesinin Türkiye'nin büyüme potansiyelinin önündeki en büyük engeli ortadan kaldırdığını belirtti.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda, enflasyonun %5 hedefiyle uyumlu seyretmesinin finansal istikrar açısından ilave faydalar sağlayacağını dile getirdi.

Başçı açıklamasında şunları söyledi:

Yurtiçi Talebin GSYH'nin uzun süre üzerinde seyretmesi finansal istikrara ilişkin risklerin birikmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle yurtiçi talebin ve üretimin birlikte uyumlu bir şekilde büyümesi sağlıklı ve sürdürülebilir olacaktır.

Türkiye'de yakın zamanda alınan tedbirlerle yurtiçi talep ile üretim arasındaki uyumsuzluk giderilmeye başlanmıştır. Önümüzdeki dönemde Türkiye için OVP'de öngörülen sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme trendi beklenebilir.

Yapısal reformlarda kaydedilecek ilerlemeler potansiyel büyüme hızını artıracaktır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası fiyat istikrarını koruyup finansal istikrara katkı yapmak suretiyle büyümeyi desteklemektedir.

Önümüzdeki aylarda Türkiye'de enflasyonun düşmeye devam etmesi ve büyümenin hız kazanması beklenmektedir.

Rezerv opsiyonu katsayılarındaki artırımlar Merkez Bankasının ve bankalarımızın döviz likiditesini desteklemektedir.

Gecelik borç verme faizlerinde yapmış olduğumuz indirimler bankalarımızın ticari kredi faizlerinde ve kredi-mevduat marjlarında kademeli bir düşüşe yol açmaya başlamıştır.

Önümüzdeki dönemde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası alacağı tedbirlerle finansal istikrara katkı yapmaya devam edecektir.

Fiyat istikrarı ise öncelikli amaç olmayı sürdürecektir."