Bir Türk bankası Etiyopya'ya açılacak

Bakan Zeybekci, güçlü bir Türk kamu bankasının Etiyopya'da faaliyete başlayacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ADDİS ABABA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Güçlü bir Türk kamu bankası inşallah Etiyopya'da faaliyete başlayacak" dedi. 

Etiyopya-Türkiye İş Forumu'nda konuşan Zeybekci, Türkiye'nin Afrika açılımının süreceğini belirterek, Afrika'nın ticari kapısı konumundaki Cibuti ve Etiyopya'yla işbirliklerinin artarak devam edeceğini kaydetti. 

"Cibuti'de inşa edilecek Özel Ekonomik Bölge için Etiyopya'yla ortaklığa hazırız" diyen Zeybekci, Etiyopya hükümetinin de konuya sıcak yaklaşmasının Türk ekonomi yönetimini memnun ettiğini bildirdi. 

Türkiye'nin Etiyopya'daki etkinliğini artıracağını söyleyen Nihat Zeybekci, "Türkiye-Etiyopya arasında serbest ticaret anlaşması (STA) ile ilgili resmi görüşmelere bir an önce başlamak için kendilerinin  (Etiyopya Başbakanı) bu konudaki olurlarını aldık. Ayrıca kendilerinin de desteğiyle inşallah Etiyopya'da bir Türk bankasının, kamu bankalarımızdan güçlü olanlarından bir tanesinin yer almasıyla ilgili de olurlarını aldık" diye konuştu. 

Türkiye'nin Etiyopya'da iş yapan Türk iş adamlarını teşvik ettiğini belirten Zeybekci, "Şu anda 2,5 milyar dolar olan Etiyopya'daki Türk yatırımlarının çok kısa bir sürede 10 milyarlı rakamlarla anılmaya başlayacağına inanıyorum. Bunu şimdiden görüyor ve heyecanını duyuyorum" dedi. 

"EximBank'ın limitlerinin artırılması için başbakanımızla görüşeceğim" 

Eximbank'ın Etiyopya'nın en önemli altyapı yatırımlarından demiryolu projesine gerekli finansman desteğini verdiğini belirten Zeybekci, şunları kaydetti: 

"Bu özel desteklerden sonra da imkanların sınırlarının biraz zorlandığını görüyoruz. Sayın Başbakan Desalegn'e de söyledim. Elimden gelen gayreti göstereceğim, EximBank'ın buradaki limitlerinin artırılması için de sayın Başbakanımızla da hükümetimizle de görüşüp konuyu taşıyacağım. Ve çok kısa bir sürede inşallah bununla ilgili de güzel haberlerle Etiyopya'ya yeni bir imkan açacağımıza inanıyorum. " 

Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ise, "Başbakanınız Davutoğlu'yla ikimiz de Dışişleri Bakanıyken vizyonlarımızı birbirimizle paylaşırdık. Türkiye Etiyopya'yı giriş kapısı olarak kullanarak Afrika'ya ulaşmalı diye konuşurduk. Bugün ise burada aynı vizyonun ekonomi bakanınız tarafından dile getirilmesi bizler için büyük bir memnuniyet" dedi. 

Etiyopyalı iş adamlarının Türkiye özel sektörünün know-how'ından azami ölçüde faydalanacağını belirten Desalegn, "İki ülke iş dünyası arasındaki işbirlikleri aynı zamanda 3. ülkelerde yapılacak işlerde birlikte çalışarak önemli başarılar elde edebiliriz. Bu konuya da ayrıca odaklanmamız gerekli" dedi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir