BNP'nin en hızlısı TEB çıktı

TEB Özel Bankacılık Grup Direktörü Banu Taşkın, Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke notu almasının ardından yurtdışından Türkiye'ye olan ilginin arttığını kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

Ece CEYHUN

BODRUM - Türkiye'de özel bankacılık alanında 1989 yılından beri farklı hizmet veren Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), Fransız ortağı BNP Paribas içinde en hızlı büyüyen ülke oldu. TEB Özel Bankacılık Grup Direktörü Banu Taşkın, "BNP ülkeleri içinde özel bankacılıkta en hızlı büyüyen ülkeyiz. Bu sene gösterdiğimiz gelişim ve performansla BNP Paribas özel bankacılık ülkeleri arasında Amerika'dan sonra ikinci sırada yer alıyoruz. TEB, artık kendi özel bankacılık pazar potansiyeli ve büyüme hızıyla BNP özel bankacılık ülkeleri içinde en dikkat çeken ülke konumuna geldi" dedi.

Banu Taşkın, BNP'nin faaliyet gösterdiği coğrafyada özel bankacılık alanında Türkiye'de hesap açmak isteyen müşteri sayısının da arttığını kaydederek bu ilginin özellikle not artışından sonra hızlandığını belirtti. Taşkın, "Hemen hemen her ülkeden hesap açan var. Öne çıkan ülkeler Fransa, İtalya ve Belçika. Kimisi Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapıyor ve bunun sonucu olarak Türkiye'de hesap sahibi olmak istiyor kimisi de getiri potansiyelinden faydalanmak istiyor" bilgisini verdi.

Bodrum'da yapılan BAYK Kış Trofesi sırasında TEB'in özel bankacılık alanındaki çalışmaları hakkında bilgi veren Banu Taşkın, TEB Özel olarak uluslararası müşterilerine bankacılık çözümleri ve Türkiye pazarında yatırım danışmanlığı sunmayı hedeflediklerini de belirterek "Bu senenin en heyecan verecek projelerinden biri de özellikle Körfez ülkelerinden Türkiye finans pazarına gelmesi muhtemel bireysel yatırımlar olacak" ifadelerini kullandı.

Özel bankacılık, 'özel' yapılanmaya gidecek TEB Özel'in, müşterilerine hukuk, vergi ve miras konularında da danışmanlık hizmeti sunmak adına özel bir yapılanmaya gitmeyi planladığını da açıklayan Taşkın, Türkiye'de özel bankacılık alanında şu anda mevcut olmayan söz konusu yapılanmaya gidilirken, BNP Paribas Wealth Management ekibinin tecrübesinden de faydalanacaklarını aktardı.
Taşkın, Türkiye'de sunulan ürün ve hizmetler, müşteri odaklı özel bankacılık yaklaşımıyla
birlikte değerlendirildiğinde, Türkiye'nin özel bankacılık konusunda tüm dünyada önemli bir yere geleceğine inanırken "Son yıllarda dünya genelinde yaşanan finansal dalgalanmaların ve var olan risklerin karşısında daha güvenli bir liman olarak ön plana çıkan Türkiye, yerli-yabancı tüm yatırımcılar tarafından artık daha çok tercih ediliyor" dedi.

Yönetilen varlıklar yüzde 20 büyüdü

TEB Özel Bankacılık ekibinin yönettiği varlıklar 2012 Mayıs dönemine göre yüzde 20'lik bir artış sergilerken müşteri sayısındaki büyüme ise yüzde 14 olmuş. Taşkın, rakamsal büyüklükleri hakkında bilgi verirken 500 bin TL üzerinde varlığı bulunan 8 bin müşterileri olduğunu söyledi ve ekledi:
"Türkiye son yıllarda varlıklı müşteri sayısında ciddi olarak artış gösterdi.
Bu konuda sadece belirli şehirler değil Türkiye'nin diğer illerinde de varlıklı müşteri segmentinde büyüme görüldü. Gelecek seneler için beklentimiz mevcut varlık seviyesinde bir azalma olmadan aynı seviyenin korunması yönünde, hatta bu seviyelerin bir miktar daha büyümesi beklenebilir."

10 Özel Bankacılık Merkezi aracılığıyla hizmet veren TEB

[PAGE]

 

10 Özel Bankacılık Merkezi aracılığıyla hizmet veren TEB

Özel; 60'ın üzerinde müşteri temsilcisi ile toplamda 130 kişilik bir ekibe sahip. İşin sırrı iletişimde ve müşteriyi tanımakta Banu Taşkın, TEB olarak müşterilerinin ana bankası, ilk tercih ettikleri banka olma hedefi ile çalıştıklarını kaydederek "Müşteriye doğru zamanda doğru ürünü önermek. Müşteriyi tanımak önceliğimiz bu" dedi. Müşteri - banka ilişkisinde ana odak noktasının 'sadece para yönetmek' anlayışının ötesine geçtiğine de işaret eden Taşkın, "İnsanlar sadece paralarını konuşmak istemiyor.

Müşterinin tahammül edemediği bir nokta da iletişimsizlik. Buna mahal vermemeye çalışıyoruz" dedi. Tam bu noktada bir örnek veren Taşkın, "Anadolu'daki bir özel bankacılık müşterimiz çocuğu İstanbul'daki bir üniversiteyi kazanınca müşteri temsilcimizden yardım istedi. Hep beraber İstanbul'a geldiler, müşterimize gayrimenkul alımı sırasında yardımcı olduk" dedi.

Kendi içinden melekler çıkartacak

2013 yılına Melek Yatırımcı yönetmeliğini ilk kurgulayan Özel Bankacılık markası olarak başlayan TEB, Startup Antalya ile hızlı başlayan bu maratonu mayıs ayında daha da ileriye taşıdı. TEB Özel, 16 Mayıs'ta Çırağan Sarayı'nda Etohum'un düzenlediği Startup İstanbul etkinliğinde bir kez daha müşterilerine melek yatırımcılık fırsatlarını anlattı. Startup İstanbul, Bireysel Katılım Sistemi ve Bireysel Katılım Yatırımcı Lisansı konularında 15 Şubat'ta çıkan yönetmelik
sonrası Hazine Müsteşarlığı, İş Melekleri ve Girişimciler ile TEB Özel Melek Yatırım Platformu sponsorluğunda gerçekleşti.2013 yılı içinde Ankara, İzmir ve Bursa için de Etohum ile birlikte benzer etkinlikleri Melek Yatırımcı ve Girişimcileri bir araya getirmek için planlanıyor.
Banu Taşkın, özel bankacılık olarak 10 müşterilerinin melek yatırımcı sertifikasını alması
için başvurularını yaptıklarını da aktararak "Özel bankacılık olarak genç girişimcilere destek veriyoruz" dedi.

Patronlar çağırıp, paramı yönetin diyor

Özel bankacılık alanında 'müşterinin de müşteri' getirdiğini aktaran Taşkın, "Verdiğiniz hizmetin kalitesi size yeni kapılar açıyor. Son dönemde elde ettiğimiz başarılar bir çok yeni müşteri getirdi. Bizzat bazı ünlü sanayici ya da şirket sahipleri arayıp 'gelin kendinizi anlatın' dediler" diye konuştu.

YATIRIMCININ DA KRİZ TECRÜBESİ VAR PANİK YAPMIYOR

Banu Taşkın, son 5 yıldan beri yatırımcıların portföylerinde çok ufak miktarlar bile lsa altın tutmak istediğini kaydederek "Son dalgalanmada portföylerde altın kalmaya devam etti. Çünkü 100 liralık portföyde 5 liralık bir payı vardı. Fakat sadece biz bankacıların değil yatırımcıların da kriz tecrübesi var. İnanılmaz bir panik yapmıyorlar. Sadece iletişimde olmanızı istiyorlar" dedi. Yatırımcılar için doğruyu seçmenin önemli olduğunu da aktaran Taşkın, gayrimenkul alanında Sotheby's ve ticari gayrimenkul alanında ise Kuzey Batı Gayrimenkul aracılığıyla verdikleri hizmetin hatırlatılması üzerine son dönemde ticari gayrimenkul alanında ilginin arttığını gördüklerini belirtti.