BoJ, enflasyon tahminini düşürdü

Japonya Merkez Bankası politika faizini ve teşvik programını değiştirmezken, enflasyon tahminini düşürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya Merkez Bankası (BOJ), teşvik politikalarını değiştirmezken, enflasyon tahminini düşürdü. Bu durum, daha önce benzeri görülmemiş büyüklükteki parasal gevşemeden çıkışın halen çok uzakta olduğunun altını çiziyor.

BOJ, perşembe günü gerçekleştirdiği toplantının ardından yaptığı açıklamada, fiyatları yukarı yönde desteklemek için, iki politika faizinin ve varlık alımlarının kullanılmaya devam edileceğini kaydetti. Bu karar, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tümü tarafından tahmin edilmişti. BOJ, bu ve gelecek mali yıl için büyüme tahminlerini hafifçe yükseltti.

BOJ, politika denge faizini ve 10 yıl vadeli devlet tahvili faiz hedefini değiştirmeyerek sırasıyla eksi yüzde 0.10 ve yüzde 0 seviyelerinde bıraktı. Banka, çeyrek dönem görünüm raporunda ise, bu ay başlayan 2017 mali yılı için enflasyon tahminini yüzde 1.5'ten yüzde 1.4'e düşürdü.

BOJ, öte yandan, fiyat hedefine gelecek yıl nisanda başlayacak mali yıl civarında ulaşılacağını söylemeye devam ederek, geniş senaryonun üç ay öncesine göre değişmediğini işaret etti.

Küresel talep iracatı desteklerken ve ekonomik büyümeye ılımlı bir katkı sağlarken, dört yıldır uygulanmakta olan olağandışı parasal teşvik fiyatlarda yalnızca küçük çaplı artışlara yol açıyor. BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, geçen hafta yaptığı açıklamada, enflasyonun oldukça durgun olmasından dolayı, genişlemecipara politikasının ve varlık alımlarının bir süre daha devam edeceğini kaydetmişti. Bu durum, BOJ'un ABD ve Avrupa merkez bankalarınının ne kadar gerisinde kaldığını işaret ediyor.