Borsa alıcılı, dolar sakin

Noel sonrası global borsalar alıcılı seyrederken BIST 100'de de gün pozitif başladı. Dolar/TL ise 5.30 altındaki hareketini sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD borsalarında dün görülen rallinin ardından Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi güne yükselişle başladı.

Endeks açılışın ardından saat 10:01'de yüzde 0,85 primle 91.800 punda yer aldı. Aynı saatte dolar/TL yüzde 0,25 artışla 5.2925 seviyesinden alıcı buldu.

Dün en yüksek 91.390 puanı test eden BIST 100 günü 91 bin puandan tamamlamıştı. Dolar/TL ise 5.27-5.31 dar bandında sakin bir seyir izlemişti.

Global borsalar prim yaptı

ABD hisselerinde piyasalarında dün güçlü alımlar gözlenirken, Avrupa'da Noel tatili bugün sona erdi. Asya borsaları ise Wall Street'i izleyerek artış kaydetti.

ABD'de Dow Jones dün 1,086 puanla tarihindeki en büyük günlük artışı kaydetti. Bu artış Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksinin yüzde 0.8 primle sekiz haftanın dip seviyesinden toparlanmasına destek oldu. Japonya'nın Nikkei endeksi ise salı günü gördüğü eksi seviyelerden yönünü yukarı çevirerek yüzde 3.8 yükseldi.

Piyasalara destek olan unsurlar

Beyaz Saray, yatırımcıların Trump kaynaklı endişelerini gidermek için bazı girişimlerde bulundu. Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Kevin Hassett dün, Fed Başkanı Jerome Powell'ın görevinin tehlikede olmadığını söyledi.

Ayrıca, ABD ticaret ekibinin Çinli yetkililerle görüşmek üzere 7 Ocak haftasında Pekin'e gideceğine ilişkin haberler ticaret savaşları kaygısını yatıştırdı.

Öte yandan ABD'de Noel dönemi satışlarının bir yıl öncesine göre yüzde 5.1 artışla 850 milyar dolara ulaşması ve böylece altı yılın en güçlü kazanımını kaydetmesi de piyasaya olumlu yansıdı.

Bu arada Brent petrolün varili dün 50 dolar seviyesinden 5 dolar artışla 55,50 dolarlara tırmandı. Brent bu sabah 54 dolardan işlem görüyor. Daha önce günlük 1.2 milyon varil üretim kısıntısına gitmeyi kararlaştıran OPEC'in bunun yeterli olmaması halinde kararını gözden geçirebileceği haberleri petrole destek olurken, enerji şirketlerinin hisseleri prim yaptı. Uzmanlar petrolde 50-55 dolar aralığında dalgalı bir seyir bekliyor.

Beyaz Saray: Fed Başkanı Powell Beyaz Saray: Fed Başkanı Powell "güvende"

Bu konularda ilginizi çekebilir