Borsa dışındaki türev işlemlerde BSMV kalkıyor

Maliye Bakanı Ağbal, borsa dışında gerçekleştirilen türev işlemlerde BSMV'nin kaldırılacağını açıkladı. Yurt dışında yapılan işlemlerin Türkiye!ey çekilmesi hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal, borsa dışındaki türev işlemlerde banka ve sigorta muameleleri vergisinin (BSMV) kaldırılacağını açıkladı. Ağbal, "Böylece türev ürünlerin fiyatlamasında öngörülebilirliği, finansal sektörün yabancı piyasalarla rekabet gücünü artıracağız. Genel olarak yurt dışında yapılan bu işlemleri ülkemize çekeceğiz, finansal piyasalarda derinleşmeyi sağlayacağız. İstanbul Finans Merkezi (İFM) adına atacağımız adımlara da başlangıç oluşturuyoruz" dedi.

Ağbal, şöyle devam etti:

"İster borsada, ister borsa dışında olsun tüm türev işlemlerinde BSMV'yi kaldırıyoruz. İster döviz cinsinden, ister faiz, ister birtakım emtia, borsaya endeksli türev işlemler olsun bunların hepsi için öngörülen BSMV istisnası getiriyoruz.

Bugün özellikle döviz kurundaki değişimlere veya faizdeki değişimlere karşı işletmelerimiz, riski yönetmek için ileri vadeli sözleşmeler yapıyorlar. Bu sözleşmeler üzerinde şu anda BSMV olduğu için genellikle bunu yurt dışında yapmak istiyorlar. Dolayısıyla, türev işlemlerinin tamamının Türkiye'de yapılmasını sağlamak amacıyla bu düzenlemeyi yapacağız.

Halihazırda borsalarda gerçekleştirilen vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri BSMV'lerden istisna fakat şu anda borsalarda gerçekleştirilen türev işlemler toplam iş hacminin çok cüzi bir kısmını oluşturuyor. Birçok ülkede türev işlemler vergiyi tabi olmadığından finansal sektörümüz yurt dışı ile rekabet konusunda dezavantaj yaşıyor.

Yapacağımız düzenleme ile borsa dışında gerçekleştirilen türev işlemlerde BSMV'yi kaldırıyoruz. Böylece türev ürünlerin fiyatlamasında öngörülebilirliği, finansal sektörün yabancı piyasalarla rekabet gücünü artıracağız. Genel olarak yurt dışında yapılan bu işlemleri ülkemize çekeceğiz, finansal piyasalarda derinleşmeyi sağlayacağız. İstanbul Finans Merkezi (İFM) adına atacağımız adımlara da başlangıç oluşturuyoruz."

İFM'nin hayata geçmesi noktasında türev işlemlerde BSMV'nin kaldırılmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Ağbal, "Bu düzenleme bankalarımız ve ileri vadeli kontrat yapan işletmelerimiz için bu büyük yarar getirecek. Önümüzdeki süreçte işletmelerimizin daha fazla ihtiyaç duyduğu bir konu ve bu düzenleme önemli bir fayda getirecek" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir