Borsa durgun, faiz ve kur yükselişte

Gelişmekte olan piyasalardan çıkışların hızlanmasıyla gösterge faiz yüzde 5.85'e yükselirken, sepet bazında TL 2.16'yı aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Son günlerde yaşanan sert düşüşlerin ardından Borsa İstanbul’da bugün yatay seyir hakim olurken, gelişmekte olan piyasalardan çıkışların hızlanmasıyla gösterge faiz ve kur yükseldi.

BIST-100 endeksi günü 4.31 puan düşerek yatay bir biçimde 87.170.23 puandan kapattı. Gün içerisinde 86.654 - 87.663 aralığında hareket eden borsada 2.9 milyar liralık işlem hacmi kaydedildi.

Global olarak gelişmekte olan ülkelerden çıkışların hızlanması, TCMB'nin faiz indirimleri ve not artırımı sonrası kar realizasyonları nedeniyle baskı altında olan kur ve faizde sert yükselişlerin sürmesine neden oluyor.

Son dönemde açıklanan ABD verilerinin Fed'in tahvil alımlarını önümüzdeki dönemde azaltabileceği yönündeki görüşleri artırmasıyla gelişmekte olan piyasalardan sert çıkışlar yaşanırken, dolar/TL bugün 1.88'e yaklaşarak 9 Ocak 2012'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Böylece dolar/TL, bir yılın en düşük seviyesi olan 1 Şubat'ta gördüğü 1.7455'e göre ise yüzde 7.13 yükselmiş oldu.

Sepet bazında TL ise Ocak 2012'den bu yana en yüksek olan 2.16 seviyesini aştı.

17 Mayıs'ta yüzde 4.61 ile tarihi düşük seviyesini gören gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün en son 10 Nisan'da gördüğü yüzde 5.85'e kadar yükseldi. Faiz tarafındaki yükselişte ay sonu nedeniyle vergi çıkışlarının olduğu bugün likiditedeki sıkışmanın da etkili olduğu belirtilirken, gösterge faizde yüzde 6.5, 10 yıllık tahvilde ise yüzde 7 seviyesi olası görülüyor.

Bankacılar Fed'den tahvil alımlarının kısa süre içinde azalmayacağı yönünde bir mesaj gelmedikçe piyasalardaki satış baskısının devam edeceğini belirtiyor.

Gösterge faiz bugün spot kapanışta yüzde 5.78, valörlüde son işlemlerde yüzde 5.79 seviyesinde yer aldı.

İş Yatırım Sabit Getirili Menkul Değerler Stratejisti Uğur Küçük, ABD faizlerinde artan volatilitenin Türkiye ve diğer benzer gelişmekte olan faiz piyasalarında negatif etkisinin hissedilmeye devam edeceğini ve 10 yıl vadeli TL faizlerinin yüzde 7 bileşik seviyesinin üzerine yükselmesini beklediklerini söyledi. Küçük, artan volatilitenin faizlerde olduğu gibi TL'yi de olumsuz etkilemeye devam edeceğini belirtti.