Borsa İstanbul perspektifinden "yatırımcının korunması"

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Turhan, "Yatırımcının korunması için en önemli hususlardan biri, bireysel yatırımların sermaye piyasasına olabildiğince kurumsal yatırımcılar kanalıyla yönlendirilmesidir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. İbrahim Turhan, yatırımcının korunması için en önemli hususlardan birinin, bireysel yatırımların sermaye piyasasına olabildiğince kurumsal yatırımcılar kanalıyla yönlendirilmesi olduğunu kaydetti. 

Turhan, Türkiye Sermaye Piyasaları Derneği (TSPD) tarafından, Türkiye sermaye piyasalarında yatırımcı haklarının korunması konusunda yapılan çalışmaların aynı platformda bir araya getirilmesi amacıyla, CFA Society of Istanbul-Yatırım Profesyonelleri Derneği ve Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) işbirliğiyle düzenlenen "Önce Yatırımcı" konferansına katıldı. 

İbrahim Turhan, yatırımcının korunması ile ilgili söylenecek çok şeyin olduğunu belirterek, Borsa İstanbul perspektifinden, yatırımcının korunmasına ilişkin önemli bulduğu konulara değindi. 

Uygun altyapının konulmadığı, uygun bileşenlerin yerli yerine oturtulmadığı zaman ne kadar iyi düzenleme yapılırsa yapılsın yine de sıkıntıyla karşı karşıya kalınabileceğinin altını çizen Turhan şunları kaydetti: 

"Bireysel yatırımlar, kurumsal yatırımcılar kanalıyla sermaye piyasasına yönlendirilmeli"

"Dolayısıyla problemi ele alış tarzımızda mutlak surette doğru kurumsal yapıyı ve yapısallaşmayı ön plana almalıyız. Bu anlamda göreve başladığım ilk günden beri, katıldığım bütün toplantılarda altını çizerek vermeye çalıştığım mesaj, yatırımcının korunması için en önemli hususlardan biri bireysel yatırımların sermaye piyasasına olabildiğince kurumsal yatırımcılar kanalıyla yönlendirilmesidir. Çünkü bu hem kurumsallaşma açısından, hem etkili risk yönetimi açısından hem de tüketicilerin haklarının korunması açısından daha etkili ve sonuç alma noktasında da tamamen piyasa ekonomisi mantığına uygun bir çözüm olacaktır." 

"Nasdaq OMX ile yapılan proje umduğumuzdan daha büyük bir başarıyla ilerliyor"

İbrahim Turhan, bu kapsamda Borsa İstanbul'un yaptığı çalışmalardan, Nasdaq OMX ile yapılan stratejik ortaklıktan bahsederek, projenin umduklarından daha büyük bir başarıyla ilerlediğini söyledi. 

"Piyasa öz denetimi ve gözetim üzerinde durulmalı"

Ürün ve hizmet çeşitliliğinin sağlanmasının da önemli olduğuna vurgu yapan Turhan, yatırımcının korunması noktasında üzerinde durulması gereken son noktanın da piyasa öz denetimi ve gözetim olduğu değerlendirmesinde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir