Borsa kötü açıldı

Borsa, dolar ve ABD tahvil faizlerindeki artışla satıcılı bir açılış gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul, ABD Hazine tahvil getirileri ve dolarda devam eden yükselişle güne küresel piyasalara paralel olarak satıcılı bir başlangıç gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 125 puan düşüşle 74.067 puandan güne başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,17 oranında değer kaybetti.

Dün gece 3,4768 seviyelerine çıkarak tarihi rekor seviyesini yenileyen dolar kuru, bu sabah borsa açılış dakikalarında 3,46 seviyesinde hareket ediyor.

Diğer taraftan, bu sabah otomotiv sektörüne yönelik Resmi Gazete'de yayınlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenleme otomobil şirketi hisselerinde ekstra hareket yaratabilir.

TERA Menkul tarafından yazılan günlük raporda yeni ÖTV düzenlemelerinin otomotiv sektörü için negatif olduğu belirtildi. Raporda, "Motor kapasitesine göre otomobiller için ÖTV yüzde 15-20 aralığında artırılacak...Bu genel olarak liradaki değer kaybından dolayı da talebin olumsuz etkileneceği otomotiv sektörü için olumsuz bir gelişme" denildi.

Raporda Doğuş Otomotiv'in yerel pazara yoğunlaşmasından dolayı özellikle olumsuz etkilenebileceği belirtildi.

Yurt içinde bugün beklenen önemli bir veri bulunmazken, yurt dışında 12:30'da İngiltere ekonomik büyüme verisi ve 17:45'de ABD hizmet sektörü PMI verileri bulunuyor.

Küresel piyasalarda son durum

Asya borsaları ABD'de dün Şükran Günü tatili olması nedeniyle sakinleşen piyasalarda, gelişen ülkelerden de hızlı sermaye çıkışına neden olan dolardaki hızlı yükselişin yavaşlaması üzerine bugün artış gösterdi.

Fakat ABD Hazine tahvil getirilerinde başkanlığa seçilen Donald Trump'ın harcama ve borçları artıracak, aynı zamanda daha hızlı büyüme ve enflasyon getirebilecek politikalar izleyeceği beklentileriyle yaşanan artışların devam etmesinden dolayı Asya varlıklarındaki bu yükselişler kısa sürebilir.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Haftalık bazda yüzde 1.4 yukarıda seyreden hisseler böylelikle iki ayın en büyük haftalık artışını kaydetmeye hazırlanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir