Borsa yüzde 2 değer kaybetti

Borsa İstanbul günü yüzde 2 değer kayıpla kapattı. Fed açıklamaları, repo ihalesi ve yurtdışı verilerle kur ile faiz dalgalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dün tarihi zirvesini yenileyen Borsa İstanbul, bugün küresel satış baskısının da etkisiyle yönünü aşağı çevirdi. Fed’in tahvil alım hızını azaltabileceği beklentisi ve Çin’de imalat PMI verisinin kötü gelmesi satışlarda rol oynarken, BIST de kar satışlarıyla günü yüzde 1.96 değer kayıpla 91.351 puandan tamamladı. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 2.75 değer yitirirken, borsada 3.11 milyar liralık işlem hacmi oluştu.

Kur ve faiz gün içinde Fed'in gelişmekte olan piyasalardan çıkışları tetiklemesi ve TCMB'nin TL'de son dönemde görülen değer kaybına rağmen likiditeyi kısmaması ardından yükselirken, euro bölgesi ve ABD'den gelen veriler ile paritenin 1.29 seviyesini aşması sonrasında kur yönünü tekrar aşağı çevirdi.

Fed Başkanı Ben Bernanke, ABD Kongre komitesine yaptığı konuşmanın ardından dün soru cevap bölümünde "(İşgücü piyasasında) iyileşmenin sürmesi ve iyileşmenin devam edeceğine inanmamız halinde gelecek birkaç toplantıda tahvil alım hızını azaltmak yönünde adım atabiliriz" dedi.

Güne yükselişle başlayan dolar/TL 1.85 seviyesini aşarken, TCMB'nin bu yükselişe rağmen repo ihalesi ile likiditeye bugün müdahale etmemesi ardından yükseliş hızlandı ve dolar/TL 1.86 seviyesine yaklaştı, sepet bazında TL ise 2.1230 seviyesine kadar yükseldi. Dolar/TL gün sonunda 1.8510 seviyesinde yer aldı.

Tahvil-bono piyasasında 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, gün içinde yüzde 5.30 seviyesine kadar yükselirken, spot kapanışta ortalama yüzde 5.20, valörlüde son işlemlerde yüzde 5.26 seviyesinde işlem gördü.