Borsa'daki bankalar kârda uçuşa geçti

Borsa İstanbul'da işlem gören 9 mevduat bankasının yılın ilk yarısındaki net dönem kârı, 2015'in aynı dönemine göre yüzde 38,4 artışla 12 milyar lirayı aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul'da işlem gören mevduat bankalarının yılın ilk yarısında konsolide olmayan net kârı, 2015'in aynı dönemine göre yüzde 38,4 artarak 12 milyar lirayı aştı. 

Derlenilen bilgilere göre, Borsa'da işlem göre 9 mevduat bankasının toplam aktifleri, yılın ilk 6 ayında, 2015'in aynı dönemine kıyasla yüzde 10,9 artış kaydederek 1 trilyon 544 milyar liraya yükseldi. Ocak-Haziran 2015 döneminde aktif büyüklük 1 trilyon 392 milyar lira düzeyinde gerçekleşmişti. 

Geçen yılın ilk yarısında 808,7 milyar lira olan Borsa'daki bankaların mevduat toplamı 2016'nın aynı döneminde yüzde 12,3 artışla 908,5 milyar liraya yükseldi.

Mevduat bankalarının öz kaynakları ise Haziran 2016 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16,3 arttı. Böylece bankaların öz kaynakları 172,6 milyar TL'ye ulaştı. 

Geçen yılın ilk yarısında 8,7 milyar lira olan Borsa'daki mevduat bankalarının net dönem kârı da bu yılın ilk 6 ayında yüzde 38,4 artarak 12 milyar lirayı aştı. 

Net kârın lideri Garanti, en çok artıranı Yapı Kredi 

Borsa'daki mevduat bankaları içinde bu dönemde en fazla kârı 2 milyar 580 milyon TL ile Garanti Bankası elde etti. Garanti'yi 2 milyar 339 milyon TL net kâr ile Akbank ve 2 milyar 287 milyon TL net kâr ile de İş Bankası izledi. 

Yılın ilk yarısında 2015'in aynı dönemine göre net kârını en çok artıran banka ise Yapı Kredi oldu. Kâr artışı yüzde 71 olan Yapı Kredi'yi, yüzde 65,5 ile Akbank ve yüzde 34,4 ile VakıfBank takip etti.

Bankacılık sektörünün kârı da ilk yarıda yüzde 39,6 arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre de bankacılık sektörünün kârı 2016'nın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,6 artışla 19 milyar 33 milyon lira oldu.

Aynı dönemde aktif toplamı yüzde 11,4 artışla 2 trilyon 477 milyar liraya yükselen sektörün, mevduat toplamı ise yüzde 12,3 artışla 1 trilyon 312 milyar liraya ulaştı. 

Sektörün net takipteki alacakları yılın ilk yarısında 2015'in aynı dönemine göre yüzde 20,5 artarak 12 milyar 786 milyon liraya yükseldi. Haziran 2016 itibarıyla sektörün faiz gelirleri 93,9 milyar TL, faiz giderleri 50,9 milyar TL oldu.

"Kârlılıkta tek seferlik gelirler etkili oldu" 

Turkey Macro View (TMV) Consulting Yönetici Direktörü Ferhat Yükseltürk, yaptığı değerlendirmede, yılın ilk yarısının sektör açısından görece olumlu bir dönem olarak öne çıktığını ifade ederek, kredi ve mevduat büyümelerinin ılımlı seviyelerde gerçekleştiğini, özellikle düşen cari açık ve artan iç tasarrufların etkisiyle mevduatın uzunca bir aradan sonra kredi büyüme hızına yakın gerçekleşmesinin kredi/mevduat oranının önümüzdeki dönemde kontrol altında kalabilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Yükseltürk, yılın ikinci yarısında bu dengelenmenin devam etmesini, hatta mevduattaki toparlanmanın daha da belirgin hale gelmesini beklediklerini kaydederek, krediler tarafında ise özellikle artan kredi riskinin kredi artış hızında baskı yaratmaya devam edeceği ve yıllık kredi büyüme hızının yüzde 13 seviyelerinde gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu. 

Yükseltürk, şunları kaydetti:

"Kârlılık tarafında ise yılın ilk yarısında özellikle faizlerin aşağı yönlü trende geçmesiyle sektörün net faiz gelirinde iyileşme görüldü. Visa satışı etkisi (240 milyon avro) başta olmak üzere aktif satışından toplamda 2,4 milyar TL’lik gelir ve kredi büyümesinde devam eden yavaşlamaya paralel gerileyen genel karşılık giderleri, kârlılığın yüzde 40’a yakın artmasında etkili oldu. Kârlılık performansında özellikle tek seferlik aktif satışından elde edilen gelirlerin etkili olması, son dönemde aktif kalitesinde görülen bozulmaya bağlı tahsili gecikmiş alacaklar için ayrılan provizyonlardaki hızlı artış, kârlılık performansının sürdürülebilirliği konusunda soru işaretlerini artırdı. Bu durum öz kaynak kârlılığında aşağı yönlü trendin 2016 yılında da süreceğine işaret ediyor." 

Gelecek dönemde enflasyon ve küresel gelişmeler nedeniyle hem yurt içi hem de yurt dışı fonlama maliyetlerinde yukarı yönlü risklerin artmış olmasının net faiz gelirlerindeki iyileşmeyi baskılayacağını vurgulayan Yükseltürk, sorunlu kredi artışının, başta turizm ve perakende olmak üzere spesifik sektörlerde yaşanan sorunların yılın ikinci yarısında da devam edeceğini gösterdiğini söyledi. 

Yükseltürk, "Bunun sonucunda ise net kârın 2016 yılı sonunda 2015 yılı seviyelerine yakın bir yerde gerçekleşeceğini, ortalama öz kaynak ve ortalama aktif kârlılığının 2015 sonuna kıyasla gerilemesini bekliyoruz." dedi.