Borsada yükseliş isteği sürüyor

Yunanistan'daki gelişmeleri ve koalisyon sürecini takip eden piyasalar yeni güne alımlarla başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 291 puan yükselişle 82.657 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,35 oranında değer kazandı. 

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Ağustos sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.39 yükselişle 102.3750 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Temmuz sonu kontratları ise yüzde 0.3 düşüşle 2.7025 seviyesinde seyrediyor.

Analistler, yurt dışında Yunanistan ile ilgili AB liderlerinden gelecek açıklamaların, yurt içinde ise siyasi gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini ifade ederek, BIST 100 endeksinin 82.500 ve 83.400 seviyelerinin direnç, 81.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu dile getiriyor. 

Yunanistan ve koalisyon görüşmelerinin dışında bu haftanın bir diğer önemli gündem maddesi ise Fed'in yarın açıklayacağı son faiz toplantısına ilişkin tutanaklar olacak.

Fransa ve Almanya, Yunanistan'da "hayır" oylarının kazandığı referandumun bir sonraki günü gerçekleştirdikleri toplantının ardından Yunanistan'dan yeniden mali yardım görüşmelerine başlanması için ciddi önerilerle gelmesini istedi.

Euro bölgesinin en güçlü liderleri Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, eğer reform karşılığında mali yardım anlaşması elde etmek istiyor ve euro bölgesinden ayrılmak istemiyorsa Atina'nın hızlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğini söylüyor.

Dün Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde bir yardım anlaşması için bugün gerçekleşecek olan Avrupa Birliği zirvesinde yeni bir öneri sunma konusunda anlaşmaya vardığı belirtilmişti.