Borsalar Çin öncülüğünde toparlanıyor

Çin borsalarında sadece beş gün önce uygulamaya alınan yeni devre kesici mekanizmanın askıya alınmasıyla yaşanan yükseliş Asya borsalarının geneline de destek verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya hisse senedi piyasaları, Çin'de borsaların sert geri çekilmelerde kapatılmasına neden olan düzenlemelerin askıya alınmasının ardından Çin borsalarında kaydedilen yükselişin ve Çin Merkez Bankası'nın yuanın değer kazanmasına neden olan bir işlem bandı belirlemesinin ardından bugün artıya geçti.

Asya borsaları bu seviyelerden kapanmaları halinde haftalık bazda dört ayın en sert düşüşüyle kapanmış olacak. Haftalık bazdaki sert düşüşe rağmen bugünkü toparlanma küresel çapta kayıplara yol açan riskleri hafifletmiş görünüyor.

Çin borsaları, dün akşam piyasadaki oynaklığı azaltmak için sadece beş gün önce uygulamaya alınan yeni devre kesici mekanizmasının askıya alındığını açıkladı. Bazı yatırımcılar mekanizmanın volatiliteyi azaltamadığını belirtirken, bazıları ters teptiğini ifade ediyorlar.

Shanghai ve Shenzhen borsalarındaki 300 büyük hisseyi izleyen CSI300 endeksi yüzde 3.7 yükselirken, Shanghai bileşik endeksi yüzde 2.8 artıda seyrediyor. Bugünkü toparlanmanın ardından iki endeksteki haftalık kayıp yüzde 10'un altına geriledi.

Çin'deki yükseliş Asya borsalarının geneline de destek verdi. Güne ekside başlayan Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.6 artıya döndü. Endeksin yüzde 6'ya yakın haftalık bazdaki kaybı ise Ağustos ayından bu yana en sert düşüşün kaydedildiğini gösteriyor.

Piyasaları destekleyen diğer bir hamle de Çin Merkez Bankası'ndan geldi. Ülkenin para birimi yuanın piyasalarda işlem gördüğü bandın orta noktasını belirleyen merkez bankası, yuanın düne kıyasla değer kazandığını gösteren bir orta nokta belirledi. 

İşlemciler merkez bankasının dün ülke dışındaki yuan piyasasına müdahale ettiğini belirtirken, uzmanlar bu durumu Çin'in yuanın daha fazla değer kaybetmesini istemediği şeklinde değerlendiriyorlar.