Borsayı yabancı taşıyor

Yabancılar borsada net alım pozisyonunu geçtiğimiz hafta da sürdürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TCMB tarafından yayınlanan verilere göre 13-20 Ocak haftasında yabancılar fiyat ve kur etkisinden arındırılmış olarak hisse senedinde 456 milyon dolar net alış yaparken, DİBS’te (tahvil) repo dahil 156 milyon dolar net satış yaptı.

Geçen hafta BIST yüzde 1,89 yükselirken, 10 yıllık faizler ise geçen haftayı yüzde 11,26 seviyesinden kapattı.

Yabancıların 2017 yılında hisse senedi toplam girişi 504 milyon dolar olurken, DIBS’te 366 milyon dolar çıkış oldu. 2017 yılında hisse ve DIBS toplam giriş rakamı ise 139 milyon dolar oldu. DİBS’te aralık son hafta ve yeni yılın ilk haftası sonrası yabancı çıkışı devam ediyor. DİBS yabancı payı yüzde 18,53 ile son yılların en düşük seviyesinden gerilemeye devam ediyor.

Endekste satışlar alım fırsatı olabilir

Şeker Yatırım'dan yabancı payı ile ilgili yapılan analizde şu tespitlere yer verildi;

"BIST’te ortalama 100 milyon dolar civarındaki yabancı giriş-çıkışı endekste yaklaşık yüzde 1’lik değişime neden oluyor. 2016 yılı itibarıyla hisse senedindeki 788 milyon dolarlık girişe paralel olarak BIST’in yılı yüzde 8,94 yükselişle kapatmıştı. 2017’de ise 504 milyonluk girişe karşılık endeksin yılbaşından 20 Ocak’a kadar yüzde 6,31 yükseldi. Söz konusu veriler yükselişi destekliyor görünüyor. Endeksin yükselişe göre yüzde 1 civarında daha iyi performans gösterdiği görülüyor. Bu sınırlı bir fark ve kısa vadede kapanması beklenir. Endekste güçlü yabancı çıkışları olmaz ise endekste oluşabilecek hızlı satışlar alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

BIST Yabancı Payı

Yabancı payı geçen hafta yüzde 63,86 (yabancı payı T-3’deki oranı yani Pazartesi takasını göstermektedir) seviyesinden dün itibarıyla yüzde 64,18 seviyesine yükselişini devam ettirdi. Yabancı payı 2016 yılında en düşük yüzde 61,46 seviyesini görürken, en yüksek yüzde 64,62 seviyesini görmüştü. Hafta içinde yüzde 64,28 seviyesini gören yabancı payı 2016 yılındaki en yüksek seviyesine yaklaştı. Yabancı payının yüzde 63,5 üzerine çıkması orta vade için BIST için pozitif. Bu seviye altına gelmedikçe de BIST’te kâr satışları yaşansa da orta vadede yükselişin devam edebileceğine işaret edecektir. Son dönemde endekste oluşan yükselişin yabancı oranındaki yükselişle paralel gerçekleştiği görülüyor. Bu da endeksteki yükselişin sağlıklı bir eğilimle gerçekleştiğine yabancı girişinin devam etmesi durumunda orta vadede güçlenerek devam edebileceğine işaret ediyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir