Brent petrolün varil fiyatı düşüşte

Güne 114,46 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, etkisini artıran satışlarla 113,56 dolara kadar geriledikten sonra, şu dakikalarda 113,80 dolardan işlem görüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Brent türü petrolün varil fiyatı, Ukrayna'ya ilişkin endişelerin azalmasıyla düşüşe geçerken, Irak odaklı gelişmeler fiyatlardaki geri çekilmeyi sınırlıyor.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, dün Ukrayna'daki gerilimin azalmasına ilişkin sinyallerin yanında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden (OPEC) petrol arzına ilişkin sıkıntı yaşanmadığına ilişkin yapılan açıklamalarla 113,52 dolara kadar gerilemesine karşın, kapanışa doğru gelen tepki alımlarıyla günü 114,23 dolardan günü tamamladı. Bugün ise güne 114,46 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, etkisini artıran satışlarla 113,56 dolara kadar geriledikten sonra, şu dakikalarda 113,80 dolardan işlem görüyor.

Analistler, Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin, Ukrayna'da askeri güç kullanılmasına izin veren tezkereyi iptal ettiğine yönelik haberlerin, Brent petrolün varil fiyatını aşağı yönlü hareketinde etkili olduğunu belirterek, Irak'a ilişkin gelişmelerin ise bu düşüşü sınırladığına dikkati çekiyor. Brent petrolün varil fiyatındaki gerilemenin devamı durumunda, 113 dolar ve sonrasında ise 112,3 doların destek olarak izleneceğini kaydeden analistler, olası yükselişlerde ise 114,7 doların direnç olarak takip edileceğini aktarıyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise bir süredir gözlenen yatay seyrine bugün de devam ediyor. Dün 105,27-106,47 aralığında hareket eden WTI'nın varil fiyatı, Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafından açıklanan petrol stokları verisinin artışa işaret etmesinin ardından günü 105,82 dolardan sonlandırdı. Bugün ise dünkü kapanış seviyesine paralel açılış yapan WTI'nın varil fiyatı, analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 107,48 doları test etmesinin ardından şu dakikalarda 106,54 dolardan alıcı buluyor.

Analistler, WTI'nın varil fiyatındaki yukarı yönlü hareketin devamı için 107,5 doların üzerinde kalıcılık arandığına dikkati çekerek, bu seviyenin aşılması durumunda 109 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini dile getiriyor. Analistler ayrıca, olası geri çekilmelerde ise 105,2 doların destek olarak izlenmeye devam edileceğini vurguluyor.

Bu arada dün API tarafından açıklanan verilere göre ABD'de ham petrol stokları beklentilerin aksine 4 milyon varil artış kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir