Burgan Leasing, 2017 içinde agresif büyüme planı yapıyor

Burgan Leasing Genel Müdürü Cüneyt Akpınar, bu yıl sektörün toplamda yüzde 10 büyümesinin beklendiğine değinerek şirket olarak 3 katı bir büyüme planladıklarını anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Burgan Leasing Genel Müdürü Cüneyt Akpınar, şirket olarak geçen yılı sektörün 2 katı büyümeyle kapattıklarını bu yılda sektörden hızlı büyüme stratejisini devam ettireceklerini söyledi. Cüneyt Akpınar, “Agresif bir büyüme planımız var. Bu yıl sektörün 3 katı büyümeyi hedefliyoruz” dedi.

Cüneyt Akpınar ile sektördeki gelişmeleri ve Burgan Leasing’in hedeflerini konuştuk. Akpınar, 2016'nın sektörden hızlı hareket ettikleri bir yıl olduğunu belirterek planlarını “Geçen yıl toplam aktiflerimizi yüzde 43 oranında artırarak 1.5 milyar TL seviyesine, sektörden aldığımız aktif toplamı içindeki payımızı ise yüzde 3.1’lere taşıdık. 2017 yılını ise yüzde 30 büyümeyle tamamlamayı hedefliyoruz. Büyümemizin motoru yine sat-geri kirala olacak. İş ve inşaat makinaları, önemli ihracat sağlayan tekstil sektörünün makinaları ve ağırlıklı güneş enerjisi yatırımları olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarına, ayrıca tekne işlemlerine son sürat devam ederken; 2016 yılında başladığımız ve bizim için büyük önem arz eden faaliyet kiralamasına da 2017’de dengeli miktarda ağırlık vermeyi ve bu mecrada büyümeyi hedefliyoruz. İhracat potansiyeli olan KOBİ’lerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Şube ve personel sayımızı da artırmayı planlıyoruz” sözleriyle anlattı.

Akpınar, 2017 yılı özelinde yönetim olarak odaklandıkları ana konunun ise aktif kalitesi ve risk yönetimi olduğuna da değindi.

Burgan Leasing’de finansal kiralama alacaklarının dağılımına bakıldığında yüzde 45’i gayrimenkul, yüzde 14’ü makine ve ekipman, yüzde 12’si tekstil makineleri ve kalanı da başta iş ve inşaat makineleri olmak üzere diğer sektörlere açılan kredilerden oluşuyor.

Bu yılın farklı sektörü sağlık olacak

Cüneyt Akpınar, sat-geri kirala ürününü bu yıl özel hastanelerle tanıştırmayı düşündüklerini de anlattı. Akpınar, özel hastanelerin gayrimenkullerinin büyüklüğünün öz kaynaklarını aştığını ve buna karşılık da işletme kredisi ihtiyaçlarının yüksek olduğunu gördüklerini anlatarak “Özel hastanelerinin büyük bir kısmı sermayelerinin neredeyse tamamını gayrimenkule bağlamışlar. Biz de onlara sat- geri kirala öneriyoruz. Böylece gayrimenkuldeki bağlı kaynaklarını kullanabileceklerini anlatıyoruz. Sistemin çakralarını açacağız. Varlıklarını verimli kullanabilmeleri için önerilerde bulunuyoruz” diye konuştu.

Akpınar, sat-geri kirala ürünün şirketler için son derece cazip bir fonlama aracı olduğunu da anlatırken “Hem uzun vadeli ve sabit faizli bir kaynak yaratılmış oluyor, hem de işleme konu edilen varlık gerçek değerine ulaşıyor ve bir de bu işlemin sonucunda bilanço, olması gereken büyüklüğe taşınıyor. Şu an sektörde işlem hacminin yaklaşık dörtte biri sat-geri kirala işlemlerinden oluşuyor. Burgan Leasing olarak biz de küçük işletmelerden büyük holdinglere kadar pek çok kurum için bu hizmeti veriyoruz. Özellikle bilançosunda önemli bir oranda sat geri kiralaya uygun gayrimenkul bulunduran sağlık sektörü için bu ürün çok cazip bir finansal kaynak merkezi” değerlendirmesini yaptı.

Cüneyt Akpınar, sektörün geçen yıl yüzde 20 büyüdüğünü bu yıl ise yüzde 10 büyüme beklendiğine işaret ederek “Sektörde sat ve geri kirala işlemlerinin ana büyüme motoru özelliğini koruyacağı aşikâr” yorumunu da yaptı. Akpınar, son dönemde hükümet tarafından gündeme alınan ve turizm sektörünü destekleyen önlem ve teşviklerin mutlaka olumlu sonuçlarının görüleceğine de değinerek, “Son düzenlemeler ile tekne işlemlerinde uygulanan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin ve ÖTV’nin sıfırlanmasının bu mal grubunun aldığı pazar payını sektörde yüzde 5 seviyelerinin üzerine taşıyacağını düşünüyorum” dedi.

Akpınar, sektörün 2017 yılı büyüme beklentisinin yüzde 10 seviyesinde olduğunu belirtirken bu rakamın siyasi ve ekonomik anlamda beklenmedik senaryolarla karşılaşılmaması durumunda erişilebilir göründüğünü de aktardı. İhracat rakamlarında beklenen sıçramanın yakalanmasının beklenmediği 2017’de bu açığı telafi edebilecek yolların aranması gerektiğini de anlatan Akpınar, “Katma değeri yüksek ürünlerin imal edilmesi için artık sözden eyleme geçmemiz ve bu hareketin desteklenmesi şart. Ekonomimizin sürdürülebilir ve istikrarlı büyümesi için yatırımlarda ve bilhassa özel sektör kanalından sanayi yatırımlarında büyümesi ise olmazsa olmaz” ifadelerini kullandı.

İki alanda daha çözüm ihtiyacı sürüyor

Akpınar, şöyle devam etti: “Ancak çözüm beklediğimiz 2 konu var. Bunlardan ilki; yabancı ortaklı leasing şirketlerinin gayrimenkul edinirken valilik iznine tabi olması. Gayrimenkul leasingi işlemlerinde de gemi ve uçak işlemlerinde olduğu gibi, leasing firmasının değil, kiracının ortaklık yapısına bakılmasının doğru olacağı ve buna göre düzenleme yapılması gerektiği görüşündeyiz. Diğer bir çözüm bekleyen konu ise, yılların sorunu olan, taşımacılık sektöründe kamyon, çekici gibi C1, C2, K1 belgesi alınması gereken kara ulaşım araçlarının leasinge konu edilememesi. Her türlü yatırım ekipmanı leasinge konu olabilirken; C1, C2, K1 belgesi alınması gereken kara ulaşım araçlarını leasing yapamamamız sektörümüz için bir sıkıntı. Firmaların bu belgeyi alabilmeleri için araçların “özvarlıkları” olması gerekir deniyor ve fakat leasing ile alınan mallar özvarlık sayılmıyor. Oysaki yeni muhasebe uygulamasına göre muhasebe kayıtlarında firma leasing ile finanse edilen malın ekonomik kullanıcısı durumunda ve malın amortismanını da ayırıyor. Aslında bütün bunlar malın, kiracının özvarlığı olduğunun kanıtı ve bu konunun düzenlenmesi gerekmekte.”

Leaseurope (Avrupa Leasing Birliği) verilerine göre yüzde 60 civarında taşıt aracı işlemi yapılıyor.

Yılın ikinci yarısı, ilk yarıdan daha canlı geçer

Burgan Leasing Genel Müdürü Cüneyt Akpınar, bu yıla ilişkin beklentilerini aktarırken “2016’nın belirsiz ortamından 2017’nin daha belirsiz ortamına giriş yaparken sektörel beklentiler hakkında kesin yargılarla fikir beyan etmek çok sağlıklı olmasa da planlarımızı genel olarak daha ‘zorlu’ bir 2017 üzerine kuruyoruz. Hükümet kanadında yatırımı teşvik edici önlemlerin devreye alınması ve KHK’larla yapılan nokta atışı düzenlemelerin yatırım iştahını artıracağı ve 2017 yılının özellikle ikinci yarısının ilk yarısından daha ‘canlı’ geçeceği görüşündeyiz. Burgan Leasing olarak, ekonomik canlanmada önemli rol oynayacağına inandığımız yatırım seferberliğine biz de destek olmayı sürdüreceğiz” açıklamasını yaptı.

Böylesine sarsıcı bir dönemin performansı başarılıdır

Finansal Kurumlar Birliği’nin üyelerinin tüm finans sektörü içindeki payı yaklaşık olarak yüzde 4’e, alacaklardaki payı ise yüzde 5’i aşmış durumda. Toplam işlem hacminin GSMH içindeki payı ise yüzde 7,5 seviyelerinde seyrediyor. Leasing sektörü 2016 yılını yüzde 19 aktif büyümesi ile kapattı ve toplam aktifler 48,5 milyar TL’ye ulaştı. Takipteki alacaklar oranı ise yüzde 6.3 ile 2,9 milyar TL olarak gerçekleşti. İşlem hacmi artışı TL bazında yüzde 8 olurken, ABD Dolarının hızla yükselişi nedeniyle bu oran dolar bazında yüzde 4 geriledi. 2016 yılında ayrıca en çok gayrimenkul, iş inşaat ve diğer makinaları, tekstil ve metal işleme makinalarının finansal kiralaması yapıldı.

Sektörün toplam net karı da yüzde 14 artarak 922 milyon TL seviyesine ulaştı. 2016’nın, hem iç hem de dış gelişmelerle çalkantılı ve herkesi şaşırtan bir yıl olduğuna işaret eden Burgan Leasing Genel Müdürü Cüneyt Akpınar, sektörün performansını değerlendirirken “2016 yılının genel olarak beklentilerle uyuşmaması ve hem kur hem de faiz tarafındaki yüksek seviyeli dalgalanmalar sektörün bu yılki performansını olumsuz yönde etkileyen ana unsurlar oldu. 2016 yazı, tatiller ve yaşanan talihsiz olaylar sebebiyle son 5 yılın en düşük işlem hacminin gerçekleştiği dönemdi. Leasing sektörünün performansının doğrudan doğruya yatırım iştahı ile ilişkili olduğu da göz önüne alınırsa sektörün böylesi sarsıcı bir dönem içinde yine de sergilenen performansın başarılı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Sektörün gündeminde KİT ve BİT’lere yoğunlaşma var

Cüneyt Akpınar, “Sektörümüz istikrarlı bir biçimde büyüyor ve şartlar ne olursa olsun yatırımcılarımızın ana tercihlerinden biri olmaya başladığımızı da yakından hissediyoruz. Yine de öncelikli arzumuz büyüme oranının daha iyi seviyelere ulaşması. Ayrıca 2017 yılında kamu ve belediyelerle de daha yoğun çalışmak planlarımız içinde yer alıyor” ifadelerini kullandı. Akpınar, sektör olarak önümüzdeki günlerde ‘Ne yenilikler yapabiliriz’in tartışılacağı bir arama konferansı olacağı bilgisini de paylaştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir