Çin iktisadi hedeflerini açıkladı
2017 yılı ekonomik büyüme hedefini en az yüzde 6,5 olarak belirleyen Pekin yönetimi, bu yıl 11 milyon kişiye istihdam imkanı sağlamayı planlıyor.
Çin Başbakanı Li Kıçiang, hükümetin 2016 yılı çalışma raporunu parlamentoya sundu ve bu yılın kalkınma hedeflerini açıkladı.Kıçiang, ülke ekonomisinin 2017 yılı büyüme hedefinin yaklaşık yüzde 6,5 olduğunu bildirdi.
ABD ve Avrupa ile olan ticari ilişkilerde zorluklara neden olan talep fazlası çelik üretiminde kısıtlamalara gidileceğini ifade eden Li, 50 milyon ton kapasite azaltılacağı sözünü verdi.
Başbakan Li'nin çalışma raporunda sürdürülebilir kalkınmanın önemine değinilirken, hedeflerinin istihdam oranını artırmak ve halkın yaşam standartlarını yükseltmek olduğunun altı çizildi.
Reel ekonomide amaçladıklarından daha iyi sonuçlar elde etmeyi umduklarını kaydeden Li, 2017 yılı büyüme hedefinin en az yüzde 6,5 olduğunu duyurdu.
11 milyon kişiye yeni istihdam
Çalışma raporunda, geçen sene kentlerde 10 milyon kişiye iş sağlandığı kaydedilirken, ülke ekonomisinin barındırdığı potansiyel ile bu yıl 11 milyon kişiyi daha istihdam etmenin amaçlandığı ifade edildi.
Ülkede geçen yıl enflasyon artışının yüzde 2 olduğu belirtilirken, 2016'da sanayiden elde edilen kar oranının, yüzde 8,5 yükseldiği aktarıldı.
'Küresel ekonomideki yavaşlamaya rağmen'
Küresel ekonomideki yavaşlamaya dikkati çeken Çin Başbakanı Li, buna rağmen Çin'in kalkınmasını istikrarlı şekilde sürdürmek için bünyesinde barındırdığı avantajlardan yararlandığını dile getirdi.
Ülkenin 12'nci 5 yıllık kalkınma planı (2016-2020) çerçevesinde hava kirliliği, kentleşme, ulaştırma, sağlık, eğitim gibi alanlarda atılan adımlar ve hedeflere değinen Li, özellikle tarım alanında kırsal kesim ve çiftçilerin teşvik edilmesi için reel ekonomiye daha fazla mali kaynak aktarılacağını dile getirdi.
Raporda, bu yıl yeni yapılacak demir ve kara yolu projeleri için 2,6 trilyon yuan (yaklaşık 377 milyar dolar) bütçe ayrıldığı aktarılırken, çevre kirliliği ile mücadele kapsamında kömür üretim kapasitesinin 150 milyon ton azaltılacağı belirtildi.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin de büyüme hızı, geçen yıl yüzde 6,7 ile son 26 yılın en düşük oranını göstermişti. Pekin yönetiminin raporuna göre, ülke ekonomisinin 2016 yılı büyümesi, küresel ekonomik kalkınma hızına, yüzde 30'un üzerinde katkı sağlamıştı.
Parasal genişleme sürecek
Devlet Konseyi adıyla çalışan hükümetin raporunda, dolaşımda ve mevduat hesaplarında bulunan para stokunda yüzde 12 genişleme planlandığı kaydedildi. M2 para arzı, geçtiğimiz sene hükümetin yavaşlamakta olan ekonomiyi canlandırmak üzere uyguladığı örtülü mali ve parasal teşviklerle planlanan seviyeyi aşarak yüzde 13.1 büyümüştü.
2016 yılında 74,6 trilyon yuan (cari kurla yaklaşık 11 trilyon ABD Doları) gayri safi yurtiçi hasıla üreten ülkede, M2 para arzı 160 trilyon yuana yaklaştı. Son yıllarda krediye bağımlılık sinyalleri veren ekonomide, M2 olarak sınıflandırılan para arz kategorisindeki değişimler ekonomistlerce yakından takip ediliyor.