Çinli bankalar Kuşak ve Yol için kaynak arıyor

Çin'in dört büyük kamu bankası, Kuşak ve Yol projesi kapsamında kullanılmak üzere on milyarlarca dolar tutarında para bulmak için çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'in dört büyük ticari kamu bankası, yeni İpek Yolu olarak da adlandırılan Kuşak ve Yol projesi kapsamında yurtdışı yatırımlarında kullanılmak üzere on milyarlarca dolar tutarında para bulmak için çalışma yürütüyor.

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, aktiflerine göre ülkenin ikinci büyük bankası olan China Construction Bank Corp'un (CCB) Kuşak ve Yol yatırımlarında kullanılmak üzere bir fona en az 100 milyar yuan (15 milyar dolar) kaynak sağlayacağını söyledi. Kaynaklar CCB'nin parayı bulmak için Çin içinde ve dışında yatırımcılarla görüşmeye başladığını belirtti.

İki kaynağın verdiği bilgiye göre, bir diğer kamu bankası olan Bank of China (BOC) benzer bir amaçla 20 milyar yuana yakın kaynak bulmaya çalışıyor.

Kaynaklardan biri, bankaların özel sermaye veya diğer yatırım birimleri tarafından yürütülen kaynak yaratma çalışmasının, Çin Merkez Bankası'nın yurtdışı yatırımların finansmanı için ülke içindeki yuan borçlanma piyasasını kullanılmasını özendirme politikasıyla uyumlu yürütüleceğini belirtti.

Çin'deki dört büyük bankanın diğer ikisi olan Industrial and Commercial Bank of China Ltd  ve Agricultural Bank of China Ltd iki kaynağın verdiği bilgiye göre, benzer planlar yapıyor.