Citigroup: Petrol 20 dolara düşer

ABD'deki petrol stoklarının rekor düzeye gelmesini değerlendiren Citigroup'tan Ed Morse" Baharda petrol 20 dolara düşer" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Neredeyse taşan depolama tankları petrol fiyatlarındaki düşüş için başka bir neden olabilir.

ABD'nin Oklahoma eyaletinde yer alan Kuzey Amerika'daki en büyük ham petrol depolama merkezi Cushing'in  dev tankerleri, yedi ay önce  dörtte üçü boştu. Işıkla dolu birkaç yıl geçirdikten sonra, kaya gazı (şeyl) sondaj devrimiyle birlikte Temmuz sonunda 18 milyon varil depolandı. Bu 2013 yılı başları rakamlarına göre 52 milyon varil daha düşük demekti. Gulf Coast boyunca yeni boru hatları ve rafinerileri bir yıldan kısa bir sürede 30 milyondan fazla varille Cushing'i kuruttu. Boşalır boşalmaz Cushing tekrar petrolle doldu. 

Stokçuların gözü yüksek fiyatlarda

Ekim ayından bu yana, depolanmış petrol miktarı neredeyse  üç kat artarak 51 milyon varilden fazlaya yükseldi.Geçen yaz varili 100 dolar olan petrol fiyatları dip yaparak  50 dolara gerilerken, büyük petrol ticareti yapan şirketler günü gelince daha yüksek fiyatlara satma umuduyla ham petrolünü depolarda tutuyor.

 Rekor stoklama

ABD üretiminin artması, Amerikan petrol stoklarının rekor  düzeyde artmasına neden oluyor. Bu yılın geneline baktığımızda, ABD petrol stoğuna günlük olarak 1 milyon varil ham petrol ekledi. 

Stoklarda 449 milyon varil petrol

11 Mart itibariyle, ülke çapında stoklar 449 milyon varil ile şimdiye kadar ki en üst seviyeye çıktı. Sadece Cushing'deki tanklar dolu değil. ABD'deki neredeyse tüm petrol depolama tesisleri tamamen doldu. Orta Batı bölgesindeki depeoların doluluk oranı yüzde 70'e ulaşırken, Doğu Yakası'ndaki depoların doluluk oranı ise yüzde 90'lar seviyesine çıktı.

Depolama sıkıntısı

Bu durum bazı analistlerin ABD'nin petrolü saklayacak depolama alanı kalıp kalmadığını sorgulamasına neden oluyor. Konuyla ilgili Bloomberg Business dergisine açıklama yapan Citigroup Küresel Emtia Araştırmaları Bölümü Sorumlusu Ed Morse," Gerçek şu ki ABD'de ham petrolü saklayacak depo sıkıntısı baş gösterdi" dedi. 

"20 dolara düşer"

Petrol şirketleri ellerindeki ham petrolü stoklamak için yer bulamazsa, ABD kuvvetle muhtemel ithalatı kesecek ve nihayet kendi üretim hızını yavaşlatmak zorunda kalacaktır. Bu da petrol fiyatlarında büyük düşüşe yol açabilir. Citigroup Emtia Masasından Ed Morse ve analist ekibi, baharla birlikte tankların tam kapasite dolamasının ardından petrol fiyatlarının 20 dolara kadar düşeceğini öngördü. 

Piyatların tarihi dip yapmasıyla birlikte ham perol satıcıları ellerindeki petrolü ucuz fiyata rafinerilere satmaya başlayabilir. Bu durumda üretimi kesmeyen üreticilerin petrol pompalamasına neden olabilir. 

Bu konularda ilginizi çekebilir