Dış borsalar Fed öncesi yükselişte

Küresel piyasalar genel olarak pozitif bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bugün açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararlarının küresel piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağı belirtiliyor. Piyasalarda dolar yatırımcıların ilerideki faiz artışlarının zamanlaması ve hızını anlayabilmek için Fed'in TSİ 21:00'da yapılacağı açıklamadan gelecek ipuçlarını bekledikleri ifade ediliyor. 

ABD'de küresel büyümeye ilişkin endişeler ve Çin borsasındaki sert değer kayıplarının etkisiyle üst üste 5 gün düşen pay piyasalarının dün beklentilerden iyi gelen şirket bilançoları ve tepki alımları ile yükseldiği görüldü. Dün ABD'de açıklanan hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) beklentilerden iyi gelirken, tüketici güven endeksi ise beklentilerin altında kaldı. 

Bugün saat 21.00'de açıklanacak Fed kararları öncesinde dolar endeksi yatay seyrini sürdürürken, dün Dow Jones endeksi yüzde 1,09, S&P 500 endeksi yüzde 1,24 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,98 yükseldi. Analistler, Fed'den bugün için faiz artırımı beklemezken, anketlerde eylül ayında faiz artırımına başlanacağı beklentisinin halen yüksek olması dikkati çekiyor. 

Avrupa tarafında dün İngiltere'de açıklanan 2. çeyrek GSYH verisi beklentileri karşılarken, küresel piyasalardaki pozitif havanın etkisiyle pay piyasalarında yüzde 1'i aşan yükselişler, avro/dolar paritesinde ise 1,10 - 1,11 arasında yatay bir seyir etkili oldu. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,06, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,01 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,77 değer kazandı.  

Asya borsaları, Beijing'in piyasalarda yaşanan düşüşü ekonomiye zarar vermeden durdurabileceği beklentileriyle beraber yükseldi. 

Shanghai ve Shenzhen'deki en büyük şirketlerin listelendiği CSI300 endeksi sabah işlemlerinde yüzde 0.6 yükselirken, Shanghai bileşik endeksi de yüzde 0.7 tırmanış gerçekleştirdi. 

Japonya'da açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerin hafif altında kalmasının ardından Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,23 değer kaybetti. 

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi de yüzde 0.7 yükseliş gerçekleştirdi.