Dış borsalar karışık bir görüntü sergiliyor

ABD borsalarında düşüşler yaşanırken, Avrupa ve Asya'da kimi ülke endekslerinde yükselişler dikkat çekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar bugün açıklanacak imalat sanayi satın alma yöneticileri endekslerine (PMI) odaklandı.

ABD'de dün açıklanan haftalık işsizlik başvuruları verisinin son 43 yılın en düşüğüne gerilemesine karşın özellikle şirket karlılıklarının beklentilerin altında kalmasının etkisiyle pay piyasalarında negatif bir seyir izlendi. 

Dolar endeksi 97,00 - 97,50 arasında yatay bir seyir izlerken, dün Dow Jones endeksi yüzde 0,67, S&P 500 endeksi yüzde 0,57 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,49 değer kaybetti. Piyasaların bugün açıklanacak imalat sanayi PMI ve konut satışları verisine odaklandığını ifade eden analistler, borsa endekslerinin düşüşünü üçüncü güne taşıdığını, bu nedenle gelmesi muhtemel tepki alımlarının gücünün de takip edilmesi gerektiğini kaydediyor. 

Avrupa tarafında, Yunanistan ile ilgili belirsizliklerin gündemin alt sıralarına inmesine karşın, küresel piyasalarda risk iştahının azalmasına bağlı olarak dün borsalarsa yatay bir seyir izlendi. Avro/dolar paritesi dün 1,10'un üzerini test ettikten sonra bu seviyenin hemen altında dengelenirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,07, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,18 değer kaybetti, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,08 yükseldi.  

Asya tarafında bugün Çin'de açıklanan imalat sanayi PMI verisinin 48,2 ile beklentilerin oldukça altında kalarak daralmaya işaret etmesine karşın Şanghay endeksi yükselişini devam ettirerek yüzde 1,44 değer kazandı, Japonya'da ise iyi gelen PMI verisine rağmen Nikkei 225 endeksi ise yüzde 0,58 geriledi.