Dış borsalarda Fed dalgası

Küresel piyasalar Fed öncesinde dalgalı bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar bugün başlayacak ve kararları yarın akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı öncesinde yüksek volatilite ile dalgalı seyrini sürdürüyor. 

Fed'in faizleri yükseltmesi beklenen toplantısı öncesinde piyasalarda volatilite artarken, başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarında da sert düşüşler görülüyor. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin küresel piyasalarda ilgili şirket hisselerinde yarattığı baskı, domino etkisi ile pay piyasalarının genelini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, dün akşam yaptığı açıklamada Fed'in faizleri bu haftaki toplantısında artırmasının Türkiye'yi de içeren bazı gelişen ülkelere yönelik riskler oluşturabileceğini belirtti.  

ABD'de dün veri gündeminin zayıflığının etkisiyle piyasa bazlı hareketlilikler öne çıktı. Dolar endeksi yatay seyir izlerken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,14'ten yüzde 2,23'e yükseldi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,60, S&P 500 endeksi yüzde 0,48 ve Nasadaq endeksi yüzde 0,38 değer kazandı.

Analistler, bugün başlayacak Fed toplantısında faizlerin artırılmasına kesin gözüyle bakıldığını, bu nedenle piyasalarda volatilitenin arttığını belirterek, kısa vadede bir trendden bahsedileyemeceğini vurguluyor. 

Avrupa tarafında, dün avro/dolar paritesinin Fed öncesinde sınırlı da olsa yükseliş eğilimi dikkati çekti. Parite, dün analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 1,1030 seviyesinin üzerini test ettikten sonra günü 1,0994'ten tamamladı. Dün Avro Bölgesi sanayi üretimi verisi beklentilerden iyi gelmesine karşın Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,94, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,68 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,32 geriledi.

Analistler, bugün Almanya'da açıklanacak ZEW endekslerinin izleneceğini belirtiyor. 

Asya borsaları son dönemlerde volatilite gösteren ham petrol fiyatlarının istikrar sinyali vermesinin ardından bugün yükseliş kaydederken, bu yükselişler yatırımcıların yarın açıklanacak Fed faiz kararı öncesi temkinli davranmasıyla sınırlı kaldı. 

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi erken seans saatlerindeki kazançlarını genişleterek yüzde 0.5 yükseldi. 

Japonya Nikkei endeksi ise Fed'in faiz kararı öncesi yüzde 0.3 geriledi.