Dolar 1.5 ayın zirvesinde başladı

Jeopolitik riskler TL'yi baskılamayı sürdürüyor. Dolar/TL, Irak kaynaklı artan jeopolitik risklerin etkisiyle bu sabah 1.5 ayın yeni en yükseği olan 2.14'ü test etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Irak kaynaklı jeopolitik riskler küresel piyasalarda risk iştahını olumsuz etkilerken; dolar/TL güne, 1.5 ayın yeni en yüksek seviyesinde başladı.

Bankacılar, bugün TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın Konya'da yapacağı açıklamaların ve jeopolitik gelişmelerin yakından takip edileceğini belirttiler.

Dolar/TL, Irak kaynaklı artan jeopolitik risklerin etkisiyle bu sabah 1.5 ayın yeni en yükseği olan 2.1375'i test etti. Dolar/TL bu sabah TSİ 09:03'te 2.1353/2.1365 seviyesinde, sepet bazında TL ise 2.5145/2.5154 seviyesindeydi.

Bankacılar Türkiye'nin jeopolitik risklerden daha belirgin etkilendiğini, bunun en önemli nedenlerini ise bölgeye yakınlık, petrol fiyatlarına bağımlılık ve rehinelerin henüz serbest bırakılmamış olması olarak belirttiler.

Petrol fiyatı yükseliyor

Küresel piyasalar Irak'taki isyanın yayılabileceği ve petrol ihracatına zarar verebileceği korkularıyla yükselen ham petrol fiyatlarının dokuz ayın en yüksek seviyesini test etmesiyle baskı altında kalmayı sürdürüyor. Sünni İslamcı militanlar Irak'ın kuzeybatısındaki bir Türkmen kentini dün ele geçirirken; ABD de Bağdat'taki diplomatik personeli için güvenliği artırarak, büyükelçilikteki personelin bir kısmını tahliye etti. Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 0.5 yükselişle 113.07 dolara ulaştı.

Petrol fiyatlarının eylülden beri en yüksek seviyeye ulaşmasına neden olan Irak'taki şiddet olaylarının ardından yatırımcılar, emtia fiyatlarının uzun bir süre yüksek kalması ve yüksek fiyatların küresel ekonomik büyüme üzerinde yol açabileceğinden endişeliler.

Brent petrol fiyatı geçen hafta, haftalık bazda yüzde 5'e yakın yükseldi. Bir bankanın Hazine yöneticisi, "ABD'nin Bağdat'taki personellerini çektiği haberi petrol fiyatlarının yükselmesine ve riskten kaçışın artmasına neden oldu. Türkiye yüksek enerji ithalatçısı olması nedeniyle petrol fiyatlarının uzun süre yüksek seyretmesinden zarar görecek ülkelerin başında" dedi ve ekledi:

"Bir diğer taraftan ise TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği öngörüleri kuru baskılayan bir diğer neden. Bu kapsamda Başçı'nın açıklamaları yakından izlenecektir. Kısaca kurun kısa vadedeki seyrinde belirleyici TCMB kararları ve jeopolitik gelişmeler olacak. Risklerin artması durumunda 2.15'li seviyeleri test edebiliriz."

Bono, faiz indirimini fiyatlıyor

Öte yandan TCMB'den faiz indirim beklentileri nedeniyle tahvil bono piyasasında küresel risklerin yansımaları sınırlı kalıyor. 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi cuma günü spot kapanışta yüzde 9.10 valörde yüzde 9.12 seviyesindeydi. 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü yüzde 8.40'a yükseldikten sonra spot kapanışta yüzde 8.28, valörde yüzde 8.31 oldu.

Bankacılar TCMB'den faiz indirim beklentisinin tahvil piyasasında yükselişleri sınırladığını belirtiyorlar. Bir bankanın tahvil bono masası işlemcisi "İndirim beklentisiyle piyasada elindeki tahvili satmak isteyen yatırımcı çok yok. Ancak Musul endişeleri nedeniyle yapılan bazı işlemler var ki o da genelde satış yönünde" dedi ve ekledi:

"Jeopolitik riskler azalırsa TCMB'den faiz indirimi beklentileriyle özellikle kısa vadeli faizlerde hızlı bir düşüş olası. Bir de İstanbul ve Ankara'da ulaşım fiyatlarına yapılan zamların enflasyona etkisi önemli. Bu da fiyatlara yansıyacaktır" dedi.
           

Bu konularda ilginizi çekebilir