Dolar 2.18'i aştı, borsa satıcılı

Jeopolitik risk algısının artmasıyla Dolar/TL 2,18'i aştı; borsa, son bir ayın en düşüğünden açıldı. Gösterge faiz ise yüzde 9.57 ile nisandan bu yana en yüksek seviyede...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Artan jeopolitik risk algısı nedeniyle piyasalar haftanın son işlem gününe kayıplarla başladı.

Rusya ve Ukrayna arasında artan gerilimin ve Ortadoğu'daki çatışmaların global olarak risk iştahını azaltmasıyla gelişmekte olan piyasalardan çıkışlara paralel Dolar/TL 31 Mart'tan bu yana en yüksek olan 2.1880'e kadar yükseldi. Borsa yüzde 1'in üzerinde kayıpla açıldı.

Rusya Batılı ülkelerden birçok gıdanın ithalatını yasakladı. Dün Ukrayna'ya ait bir savaş uçağı düşürüldü.

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, İslamcı militanların Kuzey Irak'taki ilerleyişini durdurmak amacıyla Amerikan hava kuvvetlerinin sınırlı hava saldırılarına izin verdiğini açıkladı.

Yatırımcılar bu gelişmelerin küresel ekonomik büyümeye zarar verebileceği kaygısı ile güvenli liman olarak görülen varlıklara yönelirken Asya borsaları geriledi.

Asya borsalarının Ukrayna ve Ortadoğu'daki çatışmaların küresel büyümeyi zedeleyeceği endişesiyle gerilemesi de altın fiyatlarını destekliyor. ABD Hazine tahvil getirilerinin 14 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve güvenli liman yenin dolar karşısında değer kazanması da finans piyasalarında riskten kaçışa işaret ediyor.

Bir bankanın döviz işlemcisi, "Ukrayna'daki gelişmeler ve Obama'nın açıklaması piyasalarda ciddi bozulmaya neden oldu. ABD tahvil faizlerinin de gerilediğini görüyoruz. TL benzer para birimlerinden biraz negatif ayrışıyor. Çatışmaların bize çok yakın olması ve henüz Moody's'in değerlendirmesini açıklamamış olması piyasa üzerinde baskı yaratıyor" dedi.

Dün akşam 2.1610 seviyesinde olan Dolar/TL, bugün 31 Mart'tan bu yana en yüksek olan 2.1880'e kadar yükseldi. Kur, şu sıra bankalararası işlemlerde 2.1820 seviyesinde yer alıyor.

Bankacılar risk iştahından kaçış eğiliminin faiz tarafına da yansıyabileceğini, kurda daha fazla bozulmanın yükselişi tetikleyeceğini belirtiyor.

Önceki gün 28 Nisan'dan bu yana en yüksek olan yüzde 9.68'e kadar yükselen ve dün aşağı yönlü bir seyir izleyen 13 Temmuz 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta son işlemde yüzde 9.27, valörde yüzde 9.32 seviyesindeydi.

Gösterge faiz bu sabah yüzde 9.57 ile nisandan bu yana en yüksek seviyede.

Borsa, son bir ayın en düşüğünden açıldı

Öte yandan Borsa İstanbul, güne 846,33 puanlık düşüşle 7 Temmuz'dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 77.996,98 puandan başladı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri dünkü kapanışa göre ortalama yüzde 1,07 değer kaybederken, bankacılık endeksi yüzde 1,5, holding endeksi yüzde 1,3 düşüş kaydetti.  

Analistler, jeopolitik risklerin artabileceğine ilişkin tedirginlikler ve buna bağlı olarak küresel risk iştahındaki azalmanın etkisiyle negatif havanın piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ettiğini belirtiyor. BIST 100 endeksinin 77.500 seviyesinin destek olarak takip edileceğini ifade eden analistler, borsa kapandıktan sonra açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesi öncesinde saat 10.00'da açıklanacak sanayi üretimi verisinin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir