Dolar 2,92'nin altında

Düşüş eğilimini sürdüren dolar kurunda bu sabah ilk işlemler 2,9190 seviyelerinden gerçekleşiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bankacılar yıl boyunca fiyatlanan Fed'in faiz artırım beklentisinin realize olması ardından belirsizliğin de ortadan kalmasının piyasalarda genel çerçevede bir rahatlamaya neden olduğunu belirtirken, dolar/TL de ağırlıklı gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel bir seyir izliyor.

Dolar/TL bu sabah 2.92 civarında seyrederken, Noel tatili nedeniyle düşük hacimli piyasada hareketlerin de sınırlı kalması bekleniyor.

Dün piyasaların kapanış saatlerinde 2.9223/2.9230 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah 2.9196/2.9214 seviyesinde. Dün aynı saatte 3.0545/3.0560 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.0558/3.0581, 3.1871/3.1887 seviyesinde olan euro/TL ise 3.1921/3.1948 seviyesinde.

Bankacılara göre, gelişmekte olan piyasalara yönelik iştahın azalması halinde TCMB'nin beklentileri karşılamayan kararı ardından TL en kötü etkilenecek para birimi olabilir.

PPK kararı ardından piyasa TCMB'nin dün banka ekonomistleri ve analistleri ile gerçekleştirdiği toplantıyı izlerken, analistler TCMB'nin önümüzdeki döneme ilişkin net bir politika mesajı vermekten kaçındığına dikkat çektiler.

Ancak ekonomistler, küresel volatiliteyi sadeleştirme adımlarının bir gerekçesi olarak gören TCMB'nin gösterge olarak gelişmekte olan ülke para birimlerindeki seyirde de belirleyici olan VIX ve MOVE endekslerini izleyeceğine işaret etmesiyle alt bant ve politika faizinde artışın yanı sıra faiz koridorunun üst bandında bir indirimin de artık ihtimaller dahilinde olabileceğini belirtiyorlar.

Öte yandan toplantıya katılan bankacılar TCMB yetkililerinin baştan beri sadeleştirme adımlarının koşulları olarak ABD Merkez Bankası'nın faiz artışı ile birlikte küresel volatilitede düşüşü birlikte arzu ettiklerini dünkü faiz kararının bu paralelde alındığını belirttiler. Ancak piyasalarda bugüne kadar ön koşul olarak sadece Fed faiz artışı kabul görmüştü.

Toplantıya katılan bankacılar bu konunun toplantıda soru olarak gündeme geldiğini, yetkililerinin piyasada sadeleştirme adımları için ön koşul olarak volatilitenin de baştan beri yer aldığı mesajını vermek istediklerini, ancak bu mesajın tam olarak verilmesinin sağlanmamasının ise TCMB'nin bir iletişim hatası olduğunu teyit ettiklerini belirttiler.

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, ABD'de saat 15:30'da işsizlik maaş başvuruları verisi açıklanacak.