Dolar 3 lira seviyesinde

Uzmanlar, petroldeki toparlanmanın desteğiyle kurun 2.98 seviyelerine doğru çekilebileceği görüşünde..

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) daha fazla parasal genişleme sinyali vermesi ardından petrol fiyatlarındaki toparlanmanın da devam etmesiyle gelişmekte olan ülke para birimleri haftaya olumlu başlarken, dolar/TL'de Hazine ihaleleri ile dış piyasalardaki gelişmeler izlenecek. Dolar/TL, 3 lira seviyelerinde.

Cuma günü TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde kalmasına neden olan yerli kurumsal dolar talebinin bugün de devam edebileceği belirtiliyor.

Hazine bugün 8 Temmuz 2020 itfalı 4 yıl vadeli altı ayda bir yüzde 4.70 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvili yeniden, 14 Ocak 2026 itfalı 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli 6 ayda bir yüzde 1.35 reel kupon ödemeli tahvili ise ilk kez ihraç edecek. Ayrıca saat 1430'da Ocak ayı reel kesim güven endeksi ile kapasite kullanım oranı verilerini açıklayacak. Yurtdışında ise saat 1100'de Almanya Ifo endeksi açıklanacak.

Yurtiçinde haftanın en önemli gündem maddesi yarın açıklanacak olan yılın ilk enflasyon raporu olacak. TCMB son PPK toplantısı açıklamasında enflasyon üzerinde artan maliyet unsurlarının etkisine dikkat çekerken, 26 Ocak'ta açıklanacak olan yılın ilk enflasyon raporunda 2016 yılı enflasyon tahmininin en azından OVP seviyesine çekilebileceğini belirten ekonomistler, para politikasının önümüzdeki dönemde seyrine ilişkin de daha fazla sinyal verilmesini bekliyor.

Piyasalar haftanın kalanında ise bu hafta Fed'in Aralık'ta yaklaşık 10 yıl aradan sonra yaptığı ilk faiz artırımı ardından Çarşamba günü gerçekleştirileceği faiz toplantısı ile Cuma günü açıklanacak olan ABD büyüme verisini izleyecek.

Bir bankanın döviz işlemcisi, "Cuma günü TL'yi tutan kurumsal döviz talebinin bugün de devam etmesi olası, bu durumda TL'nin diğer EM'lerin gerisinde kalmasını bekleyebiliriz. Petrol fiyatları 33 dolar seviyesine geldi, piyasaları olumlu etkiliyor, bu durum devam ederse dolar/TL'de 2.98'e kadar çekilme olabilir. Petrol fiyatları ABD'deki olumsuz hava koşullarından etkileniyor, nasıl devam edeceği önemli" dedi.