Dolar 3.50'nin altında haftaya başladı

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 3,51 seviyelerine yakın kapanan dolar kurunda bu sabah ilk işlemler 3,4960 seviyelerinden gerçekleşiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2017'de öngörülenden daha hızlı faiz artırımına gideceği beklentisiyle yönünü yukarı çeviren dolar/TL güne 3.50 civarında başlarken piyasalar bu hafta TCMB'nin faiz kararının yanı sıra siyasi ve jeopolitik gelişmeleri takip edecek.

Küresel piyasalarda dolar endeksi geçen hafta 14 yılın zirvesini görmesinin ardından bazı yatırımcıların kâr realizasyonuna gitmesiyle gerilerken ABD'de faizlerin gelecek yıl daha da yükseleceği beklentisi doları destekliyor.

Fed tarafından geçen hafta açıklanan ve dolarda değerlenmeyi tetikleyen faiz tahminlerine göre 2017'de üç tane faiz artırımı yapılması bekleniyor.

Doların altı önemli para birimi karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksi, geçen hafta 103.560'a kadar yükselerek 14 yılın zirvesini gördükten sonra bugün yüzde 0.3 kayıpla 102.680 düzeyinde bulunuyor.

TL'deki değer kaybı da dikkate alındığında birçok analist faiz artırım sürecine katılması gerektiğini savunurken, yavaşlayan büyüme ve siyasilerin faiz karşıtlığı TCMB'nin nasıl bir adım atacağına ilişkin bilinmezliği artırıyor.

En önemli gündem TCMB

DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, "Küresel mali piyasalar Noel tatili öncesindeki son haftaya sessiz ve sakin bir eğilimle başlıyor. TCMB'nin yarınki PPK toplantısı iç gündemin en önemli makroekonomik maddesini teşkil ediyor. Ölçülü bir faiz artırımı dolar/TL'de 3.40'a; pas geçmek ise 3.55'e doğru bir harekete neden olabilir" dedi.

Cuma günü 3.50'nin hemen üzerinde işlem gören dolar/TL, bu sabah geçen haftaya göre anlamlı bir değişim göstermeyerek saat 08.51'de 3.4960/3.4990 seviyesinde başladı.

Cuma günü 3.58 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.5761/3.5795, 3.65 civarındaki euro/TL ise 3.6561/3.6598 seviyesinde.

Anayasa görüşmeleri

Siyasi gelişmelerde ise bütçe görüşmelerini tamamlayan TBMM'nin bu haftaki en önemli gündemi, başkanlık sistemi ile ilgili anayasa değişikliği teklifi olacak. Bu çerçevede teklif bu hafta Anayasa Komisyonu'nda ele alınmaya başlanacak.

Bölgesel ve içeride yaşanan jeopolitik riskler de piyasalarda izlenmeye devam ediliyor. Hafta sonu Kayseri'de izne çıkan er ve erbaşları taşıyan servis aracına bomba yüklü araçla yapılan saldırıda 13 silahlı kuvvetler personeli hayatını kaybederken, 48'i askeri personel olmak üzere 56 kişi yaralandı.

Bir diğer taraftan ise Suriye'de yaşananlar takip edilmeye devam ediliyor. Türkiye ve Rusya'nın girişimleriyle Halep'te ateşkesin ilan edilmesinin ardından Doğu Halep'teki sivillerin tahliyeleri kesintilerle devam ediyor.