Dolar 3.55'e çıktı

Son günlerde 3.51 seviyesinde yatay bir seyir izleyen dolar kuru, dolar endeksinde yaşanan sıçrama sonrasında 3.55 seviyesine yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeni yılın yaklaşmasıyla yatırımcıların yeni pozisyon alma konusundaki isteksizlikleri devam ederken, işlem hacimlerinin düştüğü piyasada dolarda global değer kazancına paralel dolar/TL de yukarı yönlü hareket etti.

Bu sabah 3.5265/3.5265 seviyesinde olan dolar/TL, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 3.5492/3.5500 seviyesinde.

Bu sabah 3.6105/3.6109 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.6181/3.6195, 3.6945/3.6954 seviyesindeki euro/TL ise 3.6873/3.6890 seviyesindeydi.

Bankacılar piyasada harekete neden olabilecek önemli bir haber akışının olmadığına dikkat çekerken, bir yandan da iç risklerin TL'de hassasiyetin sürmesine neden olduğunu belirtiyor.

ABD enflasyonu ve ekonomik büyümesinin, gelişmiş ülkelerin geri kalanlarını aşacağı beklentileri doların Çarşamba günü tüm para birimleri karşısında yükselmesine neden olarak euro karşısında 50 sentlik artışa yol açtı.

Diğer taraftan yurtiçinde Suriye konusu ve anayasa görüşmeleri konusundaki gelişmeler yakından izleniyor.

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, yılın bu döneminin piyasalarda likiditenin çok düşük ve irrasyonel hareket ihtimalinin yüksek olduğu zamanlar olduğunu söyleyerek, "Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde bir değer kaybı söz konusu, bu çerçevede dünden (önceki gün) beri TL'de de değer kaybı var. Dolarda da küresel anlamda güçlenme eğilimi var. Euro/dolar ve altının bir önceki gün görülen hacimsiz hareketlerin ardından yeniden gerilediğini görüyoruz. Dün (önceki gün) ABD'de tüketici güven endeksi 15 yılın en yükseğinde açıklandı. İçeride ise anayasa görüşmeleri ve Suriye ile ilgili gelişmeler var ancak bunların çok da anlamlı bir etki yarattığını düşünmüyorum" dedi.

Piyasaların yeni yılda likiditenin dönmesiyle birlikte yeni hikayeleri fiyatlamaya başlayacağını söyleyen Erkan, "Bu çerçevede içeride enflasyon verisi, 20 Ocak'ta Trump'ın başkanlığı devralması, 22 Ocak'ta Fitch'in kredi notu açıklaması izlenecek. Sonrası referandum dönemi olacak. Dolayısıyla tatil dönüşü fiyat hareketleri bizim için daha önemli olacak. Söz konusu riskler nedeniyle dolar/TL'de ilk çeyrekte 3.60'ın yeniden görülmesini bekleriz" dedi.

"Yukarı iştah sürüyor"

İntegral Menkul Değerler'den yapılan değerlendirmede, dolar/TL paritesinde teknik olarak yukarı yönde iştahın sürdüğü ifade edildi. 

İntegral'den yapılan analiz şu şekilde;
"Dolar kurunda, 3.52 üzeri seyirlerin devam etmesi durumunda 3.55-3.56 bölgesine doğru denemeler devam edebilir. Kurun 3.55 seviyesi üzerine yerleşmesi durumunda ise ilerleyen günlerde 3.60 seviyesine doğru yükseliş görebiliriz. Ancak, piyasalarda olağanüstü bir gelişme olmadığı müddetçe Dolar/TL’ de 3.60 üzeri seyirler izlenmesi zor olabilir. Bu nedenle, 3.55 bölgesindeki seyirler yakından takip edilmeli. Geri çekilmelerde, 3.50 desteği ön plana çıkıyor. Bu desteğin altında kapanışlar paritede aşağı yönlü baskı yaratabilir."

Diğer taraftan, bugün (dün) 3.70 üzeri denemelerini yapmasına karşın çok başarılı olamayan euro/TL için de 3.70 seviyesinin direnç noktası olarak takip edilebileceği, bu direncin üzerindeki kalıcı seyirlerin kurun yükselişini 3.7260 direncine doğru destekleyebileceği belirtildi.

Borsa pozitif

Borsa İstanbul'da ise pozitif bir seyir izleniyor.

Güne yatay bir başlangıç yapan BİST 100 endeksi, kapanışı yüzde 1.11 kazanımla 77.547 seviyesinden gerçekleştirdi.