Dolar 3,57'yi test etti

Dolar/TL gün içinde gelişmekte olan ülke para birimlerindeki satış eğilimi ve Türkiye ile Almanya'nın ilişkilerindeki gergin seyir nedeniyle baskı altında kaldı. Haftaya 3,53 seviyesinde yatay başlayan dolar/TL daha sonra 3,5698 seviyesine kadar çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL paritesi bugün 3,57 seviyesini test etti.

Bankacılar ruble, rand ve TL'nin bugün dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olduğunu, TL'deki satış baskısında Almanya ile ilişkilerin gerilmesinin de bir neden olarak görüldüğünü belirttiler.

Almanya ile yaşanan diplomatik gerginlik sonrası perşembe günü 3.5440'a kadar yükselen dolar/TL, ECB açıklamalarının desteğiyle haftayı 3.53 civarında tamamlamıştı. Bu sabah da güne 3.53 civarında başlayan dolar/TL güniçinde 3.5698 seviyesini test ettikten sonra saat 17.43'te 3.5558 seviyesindeydi. Euro/TL ise 4.1346/4.1361 civarındaydı.

Almanya içişleri bakanlığı sözcüsü, Türkiye'nin terörizmi desteklediğinden şüphelenilen 700 Alman firması hakkında soruşturmaya yardımcı olması için Almanya'ya yaptığı talebi resmen geri çektiğini söylerken, Türkiye bu konuda bir "iletişim sorunu" yaşandığını bildirdi.

Sözcü Tobias Plate'nin bugün olağan basın toplantısında yaptığı açıklamaya göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Alman meslektaşını bugün telefonla arayarak Türkiye'nin listeyi Interpol aracılığıyla göndermesinin bir "iletişim sorunu" olduğunu söyledi.

Öte yandan Almanya ekonomi bakanlığı sözcüsü ise Türkiye ile ilgili alınacak başka önlemlerin hâlâ değerlendirildiğini söyledi. Sözcü, Almanya'nın, Avrupa Birliği ortaklarıyla Türkiye'nin gümrük birliği anlaşmasını genişletmenin mevcut durumda anlamlı olup olmadığını tartıştıklarını da belirtti.

'Daha çok panik satışı diyebiliriz'

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bugün gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı gördük. Rusya Türkiye ve Güney Afrika ön plandaydı. Bu satış baskısı yanında Türkiye özelinde ise Almanya ile gerginliğin artacağı endişesi de piyasada etkili oldu. Daha çok panik satışı diyebiliriz ve 3.5450 teknik seviyesinin aşılması da satışları hızlandırdı. Etkinin kalıcı olmadığını görüyoruz ancak Almanya konusu yakından takip edilecek" dedi.

İstanbul Büyükada'da gözaltına alınan ve ardından tutuklanan insan hakları aktivistlerinden birinin Alman vatandaşı olması Ankara Berlin ilişkilerinde yeni bir krize neden olurken, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Türkiye ile ilişkilerin eskisi gibi devam edemeyeceğini ve Türkiye'ye yönelik adımları değerlendirdiklerini açıklamıştı.

Ankara ise 'talihsiz' olarak nitelendirdiği açıklamanın ardından özellikle ekonomik ilişkileri bulandırmaya yönelik açıklamaların kabul edilemez olduğunu belirtmişti.

Piyasalar Türkiye'nin en büyük ihracat pazarlarından biri olan Almanya ile ilişkilerin daha da gerilip gerilmeyeceğini yakından izliyor.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.51, valörde son işlemde yüzde 10.52 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.54 valörde son işlem saat 17.08 itibarıyla yüzde 10.55 oldu.

Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.41, valörde son işlem yüzde 11.40 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.46 valörde son işlem saat 17.08 itibarıyla yüzde 11.45 oldu.

Euro Bölgesi’nde büyüme ivme kaybediyorEuro Bölgesi’nde büyüme ivme kaybediyor