Dolar, 3,59'un altını gördü

Yurtdışı piyasaların da etkisiyle düşüş sergileyen dolar/TL, 3.59'un altını gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun ardından dolar endeksinde yaşanan sert düşüş dolar/TL'nin de haftaya düşüşle başlamasını sağladı. Cuma gününü 3.65'e yakın tamamlayan dolar/TL, ilk işlem gününde 3.59'un altını gördü.

Dolar/TL, 3,5878'i görmesinin ardından saat 12.20 itibarıyla yüzde 0,8 azalışla 3,5895 seviyelerinde bulunuyor. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 0,07 azalışla 3,9028, sterlin/TL ise yüzde 0,87 değer kaybıyla 4,6071'den işlem görüyor.

Dolar endeksi de bugün yaklaşık 5,5 ayın en düşük seviyesi olan 98,79'a kadar gerilese de saat 12.20 itibarıyla 99'un hemen üzerinde dengelendi.

Analistler, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 85. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul toplantısı, nisan ayı iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi ile imalat sanayi kapasite kullanımı verilerinin izleneceğini kaydetti.

Yurt dışında ise Almanya'da nisan ayı IFO iş dünyası güven endeksi ve ABD'de mart ayı Chicago Fed ulusal aktivite endeksi verilerinin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 3,60'ın altında kapanışların olması durumunda 3,5750 seviyesini önemli destek, 3,6350 seviyesinin ise direnç konumunda olacağını dile getirdi.

'Piyasalara Fransız Öpücüğü'

İş Yatırım'ın "Piyasalara Fransız Öpücüğü" başlıklı günlük bülteninde, "Reform yanlısı Emmanuel Macron’un aşırı sağcı Marin Le Pen’den daha çok oy alarak ikinci tura kaldığı Fransa seçimleri küresel risk iştahını besliyor" denildi. Bültende şu değerlendirme yer aldı:

"ABD’de popülist ve militarist bir iktidarın yükseldiği bir konjonktürde Fransa’da sağduyunun galip gelmesi piyasalarda bahar havası estiriyor. Referandum sonrası euroda sert bir yükseliş yaşanırken DXY dolar endeksi 99.1 seviyesindeki desteğini test ediyor. Sabah ilk işlemlerde gelişmekte olan Avrupa paraları ve Meksika pesosu dolara karşı sert bir şekilde değer kazanıyor. İlk sıralarda olmasa da Türk lirası da yüzde 0.7 değer kazancıyla güçlü bir seyir izliyor. Doların küresel olarak değer kaybettiği, faizlerin düşük seyrettiği ve Avrupa kaynaklı risklerin azaldığı mevcut konjonktür Türkiye varlıklarını destekliyor."

Gözler PPK toplantısında

Merkez Bankası'nın (TCMB) Çarşamba günü sonuçlarını açıklayacağı PPK toplantısında politika faizi ile koridorunun alt ve üst bantlarında faizleri sabit tutması beklenirken; geç likidite penceresinde (GLP) azınlık olarak faiz artış beklentileri yer alıyor. Reuters anketine katılan 14 katılımcının tamamı politika faizi, faiz koridorunun alt ve üst bantlarında faizlerin sabit tutulmasını bekliyor. Geç likidite penceresinde ise 14 katılımcıdan sekizi artış beklemezken, bir katılımcı 25 baz puan, 4 katılımcı 50 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan artış öngörüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir