Dolar 3.74'ün üzerinde kaldı

Bu hafta önce ABD Merkez Bankası ardından da TCMB'nin faiz kararlarına odaklanan piyasada ilk işlem günü temkinli geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güne 3.74 civarında başlayan dolar/TL gün içerisinde debu seviyenin üzerinde kaldı. Açılışını 4 lira civarında yapan euro ise 3.99'un üzerinde dengelendi. Serbest piyasada dolar 3.7450 liradan, euro 3.9930 liradan kapandı.

Merkez Bankası (TCMB) likidite sıkılaştırma adımlarını kuvvetlendirmeye devam ederken piyasalar bu hafta önce ABD Merkez Bankası ardından da TCMB'nin faiz kararlarına odaklanmış durumda. Küresel piyasada bu hafta yatırımcıların yakından izlediği başlıca gelişme Çarşamba günü sona erecek olan Fed para politikası toplantısı olacak.
Fed'in bu hafta faizleri 25 baz puan artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılırken yatırımcılar açıklamalardan Fed'in yılın kalanında yapacağı faiz artışı sayısına ilişkin de ipucu arayacaklar.

ABD vadeli faiz kontratları Fed'in Haziran'a kadar bir defa daha faiz artıracağına yüzde 50 olasılık veriyor. Kontratlar yıl sonuna kadar bu hafta yapılacağı öngörülen faiz
artırımı dahil, üç defa faiz artırımı fiyatlıyor.

Fed kararının ardından ise gözler TCMB'de olacak. TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının sonucunu gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti Cuma günü 10 baz puan civarında artışla 5 yılın yeni zirvesi olan yüzde 10.82'ye yükseldi. Bugün de ortalama fonlama maliyetinin anlamlı bir değişim göstermeyerek yüzde 10.80 seviyesinde oluştuğu hesaplanıyor. Bu verilere göre ortalama fonlama maliyetinde Ocak ayına göre artış bugün itibarıyla 250 baz puana ulaştı. Son bir haftadaki artış ise 45-50 baz puan civarında şekilleniyor. TCMB'nin likidite adımları piyasalarda yakından izlenirken fonlama maliyetinin yüzde 11 faizden gerçekleştirilen geç likidite fonlamasına oldukça yaklaşması PPK kararının da önemini artırıyor.

Enflasyonun çift haneye yükselmesi sonrası bu toplantıda TCMB'nin daha fazla sıkılaştırma yapmak adına özellikle GLP faiz oranlarında artışa gidip gitmeyeceği yakından izleniyor.

Bankacılar yükselen enflasyon ve bu haftaki Fed'in faiz artırımı gibi riskler nedeniyle TCMB'den koruma kalkanı niteliğinde en azından geç likidite penceresi faizinde bir faiz
artırımı beklentisine işaret ediyorlar ve TCMB'nin daha fazla sıkılaştırma için mevcut politika bileşiminde fazla yerinin kalmadığına dikkat çekiyorlar.